NATO poziva Ukrajinu da se angažira na jačanju demokracije

ČELNICI NATO-a u utorak su na sastanku članova povjerenstva NATO-Ukrajina održanom na marginama summita u Istanbulu pozvali tu zemlju da se što snažnije angažira na jačanju demokratskih vrijednosti ako se jednog dana želi pridružiti Savezu.

"Pozdravljamo želju Ukrajine da se pridruži NATO-u, no istodobno smo bili vrlo jasni - uspjeh toga koraka zahtijeva veće vojne reforme te još snažniji angažman kada su u pitanju najvažnije, demokratske vrijednosti NATO-a", rekao je glavni tajnik Saveza Jaap de Hoop Scheffer na konferenciji za novinare održanoj s ukrajinskim predsjednikom Leonidom Kučmom.

NATO "potiče Ukrajinu da radi na jačanju demokracije, pravne države i slobode izražavanja te slobode tiska kao i na organizaciji slobodnih i transparentnih predsjedničkih izbora 31. listopada", kazao je.

Kučma je rekao kako njegova zemlja još uvijek nije spremna za pridruženje NATO-u. "Ekonomski razvoj zemlje i društva nisu još zreli za takav korak. Zbog toga ni NATO ni Ukrajina ne mogu napredovati kada je riječ o određivanju datuma" pridruženja te zemlje NATO-u, rekao je ukrajinski predsjednik.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara