NATO prekida diplomaciju s Rusijom: Ponovno navlačenje željezne zavjese?

NAKON četiri sata rasprave, ministri vanjskih poslova članica NATO saveza donijelo je presudu: redovni diplomatski odnosi sa Rusijom prekidaju se dok se ne dođe do povlačenja njihovih postrojbi iz Gruzije.

S obzirom da se ruske trupe nisu povukle iz Gruzije unatoč potpisanom primirju, nego su čak i nastavile osvajati gruzijske gradove i napredovati prema glavnome gradu Tbilisiju, NATO je odlučio prekinuti odnose s Rusijom, a Gruziji poslati pomoć.

Rusi zarobili 20 gruzijskih vojnika u luci Poti

Rice inicirala, Scheffer tvrdi da prekid nije definitivan

Inicijativu za prekid komunikacije s Moskvom dala je američka državna tajnica Condoleezza Rice, koja je pozvala ostale članice da se najvećoj sili NATO-a pridruže u toj vrsti diplomatskog pritiska na Rusiju. Međutim, strane agencije javljaju da je glavni tajnik Saveza, Jaap de Hoop Scheffer, nakon sastanka izjavio kako "za sada neće zatvoriti sve kanale komunikacije s Moskvom" te da će se raditi na pronalasku rješenja.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov kritizirao je danas priopćenje NATO-a, izjavljujući kako ono ide u prilog “zločinačkom režimu u Tbilisiju”.

Jandroković: Donesena snažna i pozitivna deklaracija

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski ministar Gordan Jandroković sudjelovao je na izvanrednom sastanku ministara vanjskih poslova NATO saveza na kojem je usvojena zajednička izjava kojom se pruža potpora Gruziji.

"Hrvatska podržava zajedničku izjavu koja je donesena na sastanku. U njoj se ističe da je NATO zabrinut razvojem situacije u Gruziji i da podržava teritorijalni integritet, suverenitet i neovisnost Gruzije. NATO je također pozvao na provedbu šest točaka mirovnog plana", kazao je novinarima Jandroković nakon sastanka s ministrima.

Mirovnim je planom predviđeno povlačenje ruskih snaga na početne položaje, prekid neprijateljstva, te početak obnove Gruzije koja uključuje i dostavljanje humanitarne pomoći. Među temama na sastanku našli su se i budući odnosi NATO-a s Gruzijom i Rusijom. Jandroković je povodom toga kazao kako je jako bitno da je NATO pokazao jedinstvo i da je donesena snažna i pozitivna deklaracija.

Rusiji je ovim činom, smatra Jandroković, poslana jasna poruka da NATO podržava teritorijalni suverenitet Gruzije, te se od Rusije očekuje što skorije povlačenje svojih vojnika.

J.C.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara