NATO preuzeo zapovjedništvo nad mirovnim snagama u Kabulu

NATO je započeo u ponedjeljak prvu operaciju izvan Europe u svojoj 54-godišnjoj povijesti preuzevši zapovjedništvo nad mirovnim snagama u afganistanskom glavnom gradu Kabulu.

Na svečanoj ceremoniji održanoj u Kabulu njemački ministar obrane Peter Struck je izjavio da je zadaća NATO-a osigurati da Afganistan ponovno ne postane utočište terorizma.

"Još uvijek ima puno toga za napraviti", kazao je. "Afganistan ne smije ponovno potonuti u anarhiju ili kaos. Afganistan ne smije ponovno postati dom globalnog terorizma kao što je bio slučaj u vrijeme vladavine talibana".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Njemačka i Nizozemska zajedno su zapovijedale ISAF-om, koji ima 5.000 pripadnika, do predaje zapovjedništva NATO-u. Toj je ceremoniji nazočio afganistanski predsjednik Hamid Karzai i zapovjednik NATO-a za Europu general James Jones.

Ovom je misijom NATO napustio svoju hladnoratovsku ulogu kada je branio samo svoje granice. Dužnosnici su izjavili da je do toga došlo zbog napada na SAD 11. rujna 2001. nakon kojih je 19 članica Sjeveroatlantskog saveza usvojilo stajalište o razmještanju svojih snaga na područja na kojima se pojavi potreba.

Misija u Afganistanu također je došla u vrijeme američkih napora da nagovore NATO da preuzme ulogu u stabiliziranju poslijeratnog Iraka, gdje su američki vojnici žrtve gotovo svakodnevnih napada.

Na ceremoniji predaje zapovjedništva general Norbert van Heyst, odlazeći zapovjednik ISAF-s, predao je dužnost njemačkom generalu iz NATO-a Goetzu Gliemerothu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara