NATO zabrinut zbog iranskog nuklearnog programa

GLAVNI tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer izrazio je u četvrtak zabrinutost zbog iranskog nuklearnog programa, no naglasio je da Sjevernoataltanski savez ne razmatra vojne mjere protiv Teherana.

"Zabrinut sam kao i svi", rekao je Hoop Scheffer novinarima u Berlinu, dodajući kako želi da Iran bude stavljen na službeni dnevni red Sjevernoatlantskog vijeća (NAC).

Naglasio je, međutim, da to ne znači da zagovara bilo kakvu akciju NATO-a u tom smislu, prenosi dpa.

"Time ne sugeriram da će NATO... biti angažiran silom", rekao je, podsjetivši da se Iranom još bavi Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

Glavni iranski pregovarač poručio je početkom tjedna da bi IAEA mogla naići na otpor ako nastavi zahtijevati da Teheran prekine obogaćivanje urana.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uran se može obogaćivati u civilne svrhe, ali i radi razvijanja nuklearnog oružja.

Scheffer je također kazao kako se nada da će Sjevernoatlantsko vijeće u petak utvrditi operativne pojedinosti planiranog širenja misije obuke iračkih snaga sigurnosti, prenosi Reuters.

Odbio je, međutim, nagađati o veličini snaga koje bi NATO mogao poslati u Irak da zaštiti misiju u koju je dosad poslano oko 40 časnika.

NATO-ov zapovjednik, američki general James Jones, dao je naslutiti da bi misija mogla obuhvaćati oko 3.000 ljudi, od čega bi časnici za obuku činili samo jednu desetinu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara