Navajo indijanci u obrani europskih granica

U POLJSKU su prije tjedan dana pristigla trojica sjevernoameričkih indijanca kako bi poljskim graničarima pokazali kako da pomoću otisaka stopa, savijenih i polomljenih grana prate tragove krijumčara cigareta, trgovaca ljudima, možebitnih terorista i siromaha u potrazi za poslom koji pokušavaju ilegalno prijeći 526 kilometara dugu ukrajinsko-poljsku granicu, piše milanski Corriere della Sera.

Vojska SAD već više od jednog desetljeća koristi sjevernoameričke indijance i njihovu sposobnost čitanja tragova u nadzoru nad granicom s Meksikom, a Poljska je indijance pozvala da joj pomognu u obrani najistočnije europske granice, one s Ukrajinom, piše list.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navajo indijanci bi prije svega trebali zaustaviti prodor ilegalnih useljenika koji zabrinjava europsku javnost, piše list i napominje kako se od 10.000 uhićenih prošle godine pri pokušaju prelaska poljske granice tek za dvije osobe posumnjalo da bi moglo biti riječ o teroristima, a te su, navodi list, poslane izravno u Guantanamo.

"Dubina traga je najvažnija. Objašnjava ti s kime imaš posla: krijumčar koji nosi 50 kilograma na leđima ostavit će dublji trag u zemlji do ilegalnog useljenika", objašnjava dvadesetorici poljskih graničara Chairmaine Harris iz plemena Tohono Oodham za jednotjedne obuke u šumama na poljskoj granici. Poljski graničari koji su se tjedan dana "igrali indijanaca" vjeruju da je obuka bila korisna jer sada znaju tumačiti tragove na koje su i inače znali nailaziti. Europa se i na ovaj način, njušeći zrak i prateći tragove poput Navajo indijanaca, uči kako se obraniti na svojoj najudaljenijoj granici, piše milanski list.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara