Navale na gimnazije srušile upisne pragove strukovnih škola

UPISI u srednje škole u Hrvatskoj pokazali su nezapamćeno zanimanje učenika za gimnazije i nezanimanje za strukovne škole, priopćilo je Ministarstvo prosvjete i športa na temelju 90 posto prijavljenih učenika.

Danas, drugi i zadnji dan upisa u prvom upisnom roku, pokazalo se da će navale na gimnazije povisiti upisni prag s prošlogodišnjih 55 na 58 upisnih bodova, izjavila je glasnogovornica Ministarstva Danijela Grizelj.

U gimnazije se planira upisati 20,5 posto od 58.836 učenika u Hrvatskoj.

Žalosti nas da je tako slabo zanimanje za strukovne škole unatoč našim višestrukim poticajima, dodala je Grizelj, ocijenivši da upisni prag u strukovne škole uskoro neće ni postojati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U tim školama učenike najviše zanimaju struke frizera, kozmetičara i trgovaca te ugostiteljsko-turistička struka u Istri.

Učenici koji se ne upišu u željenu školu u prvom upisnom roku, mogu se upisati u drugom u škole u kojima ima mjesta. Drugi upisni rok počinje 2. srpnja objavom slobodnih mjesta, prijave se zaprimaju 3. srpnja, a upisuje se 4. srpnja,

U četverogodišnje strukovne programe za tehnička i srodna je gospodarska zanimanja planirano upisati 39 posto učenika, u trogodišnje strukovne programe 37 posto učenika i u ostale programe (umjetničke, privatne škole, prilagođene programe i škole vjerskog karaktera) 3,5 posto učenika.

Jesenski upisni rok počinje objavom slobodnih mjesta 22. kolovoza, prijave se zaprimaju 27. kolovoza, rezultati se objavljuju 28. kolovoza, a dan poslije su upisi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara