Navijači FK Sarajeva prebojili uvredljive grafite pred crkvom, vandali uhićeni

Navijači FK Sarajeva prebojili uvredljive grafite pred crkvom, vandali uhićeni

Tekst: I.M.
Foto: Sarajevo-X.com

ISTINSKI navijači FK Sarajeva oštro su osudili vandalski čin koji se zbio u noći sa srijede na četvrtak u sarajevskom naselju Briješće, gdje je kamenovana župna crkva sv. Leopolda Mandića. Podsjetimo, vandali su kamenjem i bocama piva oštetili fasadu i jedan prozor sa sjeverne strane crkve, a na cesti ostavili poruku "Jebemo majku ustašku R.I.P. Vedran".

> U Sarajevu kamenovana crkva i osvanuli prijeteći grafiti

"Javljam vam se iz Sarajeva, a ujedno sam i navijač FK Sarajevo. Navijač, ne huligan. Bošnjak sam i sve me je potreslo ovo kao čovjeka, a ne na nacionalnoj osnovi. Izgubljen je jedan mladi život i svi koji su na bilo koji način krivi za incidente trebaju odgovarati za iste. Potresao me je i vandalski čin usmjeren prema crkvi u Briješću. Vjerujte mi, to su ispadi pojedinca, a ne pravih Sarajlija. Pogotovo ne do te mjere da je to znak da katolici trebaju početi razmišljati o odlasku iz svog grada. Brzo ste objavili informaciju za vandalizam, ali isto tako ću vam ja sada poslati informaciju da su pravi navijači i Udruženje navijača jučer posjetili crkvu i velečasnog te mu uručili donaciju od 300 konvertibilnih maraka i prefarbali grafite koji su sramota i gradu i BiH", stoji u pismu kojeg je Indexu poslao Emin iz Sarajeva.

"Osuđujemo ovaj vandalski čin, a posebno to što je ime pokojnog Vedrana dovedeno u kontekst sa oskvrnućem crkve. To je besmisleno i sramota"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Novac nije važan, raduje me da ste došli", kazao je velečasni Pero Brajko, župnik crkve sv. Leopolda Bogdana Mandića u sarajevskom naselju Briješće nekolicini mladih ljudi koji su uručili simboličnu pomoć za saniranje štete. Kako prenosi Sarajevo-x.com, na čijem je forumu i pokrenuta inicijativa za akciju sanacije štete, trojica mladića bijelom bojom obojili su uvredljive grafite na cesti. "Osuđujemo ovaj vandalski čin, a posebno to što je ime pokojnog Vedrana dovedeno u kontekst sa oskvrnućem crkve. To je besmisleno i sramota", rekli su navijači FK Sarajeva.

Brajko također smatra kako se dva događaja ne mogu povezati, jer je crkva i prije bila na meti vandala. "Jedina veza je zlo koje se dogodilo. Ovo je četvrti put u šest godina od kada sam ovdje da je crkva oštećena. Te noći sam čuo kako je nešto udarilo, pogledao sam kroz prozor, ali ništa nisam vidio. Ujutro mi je susjed rekao da je vidio dvije osobe kako bježe preko livade. Jako je opasno generalizirati stvari, pustimo da policija radi svoj posao", ističe župnik Brajko.

Vandali uhićeni

Sarajevska policija je jučer navečer uhitila trojicu vandala koji su oštetili crkvu i ispisali uvredljivu poruku. Riječ je o 20-godišnjaku, 22-godišnjaku i 24-godišnjaku koji su priznali krivnju te rekli kako su vandalski čin izvršili u pijanom stanju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara