Navijački neredi: Svaki put sve gore!

Navijački neredi: Svaki put sve gore!

Tekst: Z.J.
Foto: ziuadevest

NOGOMET se od početka 20. stoljeća nameće kao jedna od najvažnijih stvari u životima ljudi Europe i Južne Amerike, a od samog početka prate ga navijačke skupine koje su, u dobroj maniri sukobljenih strana, znale ići toliko daleko u obožavanju svojih ekipa, da bi protivnicima uništavali imovinu, nanosili ozljede pa čak sa smrtnim posljedicama.

Prvi neredi su se počeli pojavljivati nedugo nakon nastanka nogometa. Već početkom 14. stoljeća razulareni engleski seljaci su znali protivnike gađati punim svinjskim mjehurima tako da je morao intervenirati i kralj uvođenjem strogih kazni, jer je bio uvjeren da takvo ponašanje dovodi do nesigurnosti u državi.

Da je bio u pravu, pokazalo se tek krajem 19. stoljeća kad su se pojavili prvi neredi u Engleskoj, u kojima je glavni hit bio kamenovanje protivničkih igrača. Pravi procvat navijačkih nereda dogodio se tek nakon Drugog svjetskog rata, kada se taj trend proširio na Južnu Ameriku, a navijačkim skupinama u Europi dao pravi zamah za pokazivanje privrženosti svome timu na način da se našteti protivničkom.

Povijesni sukob u Zagrebu

Jedan od važnijih europskih nereda dogodio se u Zagrebu 1990. na utakmici Dinama i Crvene Zvezde, nakon masovne tučnjave koja se održala na stadionu nekoliko stotina navijača je završilo po bolnicama, što se ispostavilo da je uvertira u dolazeći rat.

U novije vrijeme su sve češći sukobi navijača hrvatskih klubova. Antagonizam između Torcide i BBB-a eskalira gotovo na svakom nogometnom susretu njihovih klubova, ali čak i onda kad se njihovi timovi ne susreću, ali se navijači sukobljavaju na autocesti.

Na utakmici trećeg pretkola Lige prvaka 2000.godine u Milanu između Dinama i Milana, opet su se potukli huligani i karabinjeri. Nekoliko je Dinamovih navijača promptno deportirano i zabranjen im je ulazak u Italiju.

Na prijateljskoj utakmici u Villachu 2002. godine između Dinama i Slovana utakmica je prekinuta jer su BBB-i razbijali po stadionu i izvan njega, napali policajce, ulazili u teren i prekidali utakmicu, urinirali po korner-zastavici te prijetili vlastitim igračima da će ih prebiti ako im ne daju dresove.

Na prijateljskoj utakmici između Partizana i Dinama koja se odigravala u švicarskom gradu Kriensu je došlo do prekida jer su na travnjak uletjeli huligani BBB-i i Grobari koji su se ondje potukli.

Boysi i Torcida tukli se i u Širokom Brijegu

Jedan od najgorih ogleda BBB-a i Torcide dogodio se tijekom zimske stanke 2004. godine prije, tijekom i nakon utakmice Dinama i Hajduka na Memorijalnom turniru Gojko Šušak u Širokom Brijegu. U gradu je tada vladalo opsadno stanje i, kako bi smirila sukobljene strane, policija je morala koristiti i vatreno oružje. Neredi nisu bili puno blaži ni na tribinama, a na teren je, između ostalog, pao i nož, što je natjeralo igrače da napuste teren. Sukobe i tučnjave po cijelom gradu morala je sprečavati i specijalna policija BiH, a epilog svega bilo je preko 20 ozlijeđenih osoba i 60-ak uhićenih s obje strane. 

U Korenici se 2007. godine dogodio veliki sukob navijača Dinama i Hajduka. Skupina od stotinjak Boysa blizu Korenice iz zasjede je napala kolonu Torcide, koja je u pratnji policijske ophodnje putovala na utakmicu u Zaprešić. Nakon napada uslijedila je masovna i brutalna tučnjava u kojoj su korištene drvene palice, kamenje pa čak i rasvjetni stupići uz cestu. Zahvaljujući brzoj reakciji interventne policije spriječene su najteže posljedice. Policija je uhitila oko 105 navijača, a pet je osoba završilo s lakšim ozljedama.

Prije ogleda Dinama sa Spartom 2008. godine zbili su se veliki neredi, Prag je sličio ratnoj zoni, a češka policija je imala pune ruke posla. Preko 250 navijača je uhićeno.

Krvava noć u Čakovcu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pripadnici navijačkih skupina Bad Blue Boys i Torcida potukli su se iste godine u središtu Čakovca. Na ulicu je odmah izašao veliki broj policajaca koji su pokušali umiriti navijače, no huligani su se okrenuli protiv njih. U sukobu su osim šaka letjele i rakete, a netko je bacio i suzavac. Navijači su inače pratili susrete svojih momčadi u Sloveniji i pretpostavlja se da je tučnjava bila dogovorena. U tučnjavi je ozlijeđeno više navijača i jedan policajac, a oštećeno je i policijsko vozilo

U prosincu 2008. godine je dvanaestorica pripadnika BBB-a uhićena zbog divljanja na autocesti prema Udinama gdje je Dinamo gostovao protiv Udinesea. Kasnije, na utakmici su BBB-i izazvali prekid utakmice zbog ubacivanja baklji na teren. Međutim, nisu udinski neredi prvi ekscesi Boysa u Italiji. Davne 1990. godine Dinamo je u Bergamu igralo prvo kolo Kupa Uefa. BBB-i su se sukobili s karabinjerima.

Derbi u veljači ove godine je počeo s 18 minuta zakašnjenja, a Dinamovi su navijači, uz trganje i paljenje stolica bakljama, započeli masovnu tučnjavu s policijom. Nakon što su vatrogasci došli ugasiti zapaljene stolice, BBB-i su ih gađali bakljama, no na sreću pogođeno je samo vatrogasno vozilo. Situacija se ubrzo smirila nakon što je policija zauzela dio tribine i silom primirila BBB-e. Privedeno je sedam navijača Dinama, a u sukobu s huliganima ozlijeđena su tri policajca.

Ni Šibenik nije bio lišen huliganskih ispada. U Krešimirovu gradu prije, za vrijeme i poslije prvenstvene utakmice u svibnju policija je imala pune ruke posla s BBB-ima i Funcutima. Jedan navijač Dinama pretučen je na šibenskoj obali, a tijekom utakmice, pred kraj prvog poluvremena, navijači Dinama pokušali su prijeći u prostor u kojem su bili navijači Šibenika, no policija ih je upotrebom sile spriječila u tom naumu.

U svibnju su se na benzinskoj pumpi u Nadinu, u neposrednoj blizini Zadra, zaustavili Hajdukovi navijači u desetak kombija, a na suprotnoj strani nalazili su se BBB-i. Torcidaši su preskočili ogradu autoputa i, ne mareći za promet, pojurili na benzinsku postaju s druge strane autoceste u fizički obračun s manjom skupinom navijača Dinama. Došlo je do sukoba u kojem je letjelo kamenje te stolice. Policija je primirila 'zaraćene' strane.

Brutalnost slovačke policije

U srpnju je Hajduk gostovao kod slovačke Žiline. Prvo je policija okružila velik broj Hajdukovih navijača, njih više stotina. Torcida je nakon čekanja u okruženju krenula u proboj, letjelo je kamenje, radili su pendreci, a rezultat svega je nekoliko ozlijeđenih. Također, policija je protiv navijača Hajduka koristila i gumene metke. U jednom trenutku umalo je došlo do tragedije budući da je policija tjerala Torcidu prema pruzi na kojoj je naletila jedna lokomotiva.

Torcidaši su se uspjeli probiti i raspršili su se po gradu, a mali dio je krenuo prema stadionu gdje su ih čekale nove policijske snage. Tučnjava je bila krvava, a slovačka policija brutalna, sve je trajalo nekih dvadesetak minuta. Slovačka je interventna policija privela stotinjak torcidaša. Nijedan navijač nije završio na stadionu.

Dogovorena tučnjava na Brinju

U kolovozu su se te dvije skupine susrele na autocesti A1, na odmorištu Brinje. Sukobilo se više od stotinu pripadnika Torcide i Boysa. Splićani su putovali prema Rijeci, gdje je Hajduk igrao derbi protiv Rijeke, dok su navijači Dinama krenuli za Zadar. Masovnu tučnjavu je spriječila policija pucnjevima u zrak. Tijekom sukoba, policija je privela 51 osobu, a dvije su osobe teže stradale. Jedan je mladić imao nagnječenje mozga.

Početkom listopada je utakmica Dinama i Temišvara izazvala mnogo više svjetske pažnje zbog nereda, nego zbog samoga nogometa. Temišvarska je policija je privela 124 navijača tijekom utakmice. Još 36 navijača privedeno je zbog izgreda na temišvarskim ulicama i trgovima prije početka utakmice. Ukupno je u pritvoru 160 osoba, od čega je više od 90 Bad Blue Boysa.

Ipak, nisu BBB-i i Torcida jedine navijačke skupine koje izazivaju nerede. U ožujku je na odmorištu Vukova Gorica na A1, autocesti Zagreb - Split, došlo je do masovne tučnjave u kojoj je sudjelovalo 50-ak osoba. Sukobile su se dvije navijačke skupine od kojih su jedni bili pripadnici navijača Istre 1961.

U travnju su se kraj Novske na autocesti Lipovac Zagreb sukobili su se navijači Osijeka i Cibalije. Navijači iz Vinkovaca putovali su u Zaprešić gdje su gostovali kod Intera, a Osječani su putovali u Zagreb točnije u Kranjčevićevu ulicu  na prvoligaški ogled. Privedena su 63 slavonska navijača.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara