Nazarbajev tvrdi da je uz njegovu stranku pobijedio i narod Kazahstana

Nazarbajev tvrdi da je uz njegovu stranku pobijedio i narod Kazahstana

KAZAHSTANSKI predsjednik Nursultan Nazarbajev, ako je suditi prema njegovoj najnovijoj izjavi, ne vidi ništa loše u tome što u novom sazivu kazahstanskog parlamenta neće biti nijednog jedinog oporbenog zastupnika.

Na u subotu održanim izborima je oko 88 % glasova pripalo predsjednikovoj stranci Nur Otan, dok nijedna od oporbenih stranaka nije uspjela prijeći izborni prag koji iznosi 7 %.

"Postoje pobjednici i gubitnici na svakim izborima", Nazarbajev je rekao na skupu predstavnika centralnoazijskih etničkih skupina, "ali u ovom slučaju su pobijedili svi građani Kazahstana".

Nazarbajev, koji je karijeru počeo kao komunistički partijski vođa u tadašnjoj sovjetskoj republici, na čelu Kazahstana se nalazi od 1991. godine. Kritičari njegovu vladavinu nazivaju autoritarnom, ali mnogi Kazahstanci ga drže odgovornim za porast životnog standarda, temeljen na eksploataciji naftnih resursa. Nazarbajev je zemlju otvorio zapadnim ulaganjima, ali je politički čvrsto vezan uz Rusiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To se djelomično može vidjeti i na različite ocjene regularnosti izbora. Promatrači iz Zajednice neovisnih država (ZND) - organizacije koja okuplja Rusiju i bivše sovjetske republike - su izbore ocijenili slobodnim i poštenima. Promatrači OSCE su, pak, naveli cijeli niz nepravilnosti i tehničkih problema, ali su ipak izbore nazvali "pozitivnim korakom" u smjeru razvoja demokracije.

Novi parlament će, temeljem promjena ustava, dobiti veće ovlasti u formiranju vlade. Novi ustav je, s druge strane, ukinuo ograničenja broja predsjedničkih mandata što mnogi tumače kao nastojanje Nazarbajeva da dodatno učvrsti svoju vlast.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara