NBC: Pentagone istražuje novi skandal kršenja ženevskih konvencija u Iraku

AMERIČKO ministarstvo obrane istražuje informacije o kršenju Ženevskih konvencija o ratnim zarobljenicima od strane elitne jedinice američke vojske na tajnom mjestu u blizini zračne luke u Bagdadu, objavila je u nedjelju televizijska postaja NBC.

Dva visoka dužnosnika američke administracije kazala su za NBC da su pripadnici elitne postojbe Delta Force podrvgnuti istrazi Pentagona nakon što su dobivene informacije prema kojima su u tom zatvoru maltretirali zatvorenike.

"Prema riječima visokih izvora američke vlade, to je mjesto na kojem su se, od svih zatvora u Iraku, najviše kršile Ženevske konvencije", objavio je NBC.

Zatvorenici u tom zatvoru bili su prisiljeni nositi maske, a koalicijski vojnici drogirali su ih tijekom ispitivanja, stavljali im glave u kante s vodom sve dok ne bi ostali bez zraka, prema istom izvoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na tom mjestu, navodi NBC, smješteni su navodni teroristi, ali i visoki dužnosnici bivšeg režima Sadama Huseina.

Svijet je nedavno bio šokiran snimkama zlostavljanih iračkih zatovrenika u zatvoru Abu Ghraib, u blizini Bagdada.

Prema nekim informacijama iz SAD-a, agresivne tehnike ispitivanja primjenjuju se i nad zatvorenicima koje Amerikanci, pod sumnjom da su sudjelovali u terorističkim napadima na SAD, drže na Kubi.

(Hina) xnab ynab

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara