Ne bacajte novac na gorivo, auto ukrcajte na vlak i krenite na more!

U MORU savjeta kako što bezbolnije preživjeti bezobrazna poskupljenja goriva, stiglo je i ono Hrvatskih željeznica (HŽ) koje su za ovo ljeto ponudili povlasticu besplatnog prijevoza limenog ljubimca na more.  

Naime, riječ je o akciji HŽ-a "Autom na more - vlakom", a tom povlasticom omogućuje se besplatni prijevoz automobila vlakom na osnovi zajedničke prijevozne karte kupljene za putovanje na relaciji  Zagreb - Split - Zagreb. Povlastica vrijedi samo u noćnim vlakovima br. 825 i 824, a postoje i kriteriji. 

Imaš dvije karte, dobiješ treću

Možete dobiti povlasticu ukoliko kupite prijevoznu i tzv. "posteljnu" kartu, a tom slučaju dobivate mogućnost besplatnog prijevoza automobila do Splita i nazad. Pravo na besplatan prijevoz vrijedi i za putnike koji putuju u konvencionalnim vagonima 2. razreda. Za dvije osobe ili više njih koje plaćaju kartu, na osnovi kupljene povratne prijevozne kartu automobil se u oba smjera prevozi po cijeni za jedan smjer. Akcija HŽ-a počinje od 1. lipnja 2008. a traje sve do  30. rujna 2008.

Cijene variraju u odnosu na koju se mogućnost odlučite, kao i o tipu automobila. Primjerice, ukoliko koristite vagon za spavanje te imate "srednju veličinu automobila", kartu za sebe i ljubimca platit ćete oko 730 kuna. Inače cijena za prijevoz automobila vlakom u jednom smjeru, bez povlastice, u prosjeku iznosi oko 250 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Originalna rješenja iz Ine

U svakom slučaju originalnije rješenje za uštedu, od onog kojeg smo mogli čuti jučer od Ine. Prema savjetima glasnogovornika Ine, Bojana Vineka, vozači ne bi smjeli "turirati" automobil da mu se motor zagrije i ne bi trebali otvarati prozore pri brzoj vožnji. Važan faktor za uštedu je sjetiti se ugasiti klima uređaj kad je temperatura podnošljiva.

U svakom slučaju nadamo se kako akcija HŽ-a i preporuka Ine, nisu dio tajnog Vladinog paketa za suzbijanje cijena, koje već dugo najavljuje premijer Ivo Sanader.

I.Ć.
Foto:HŽ

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara