Ne zna se kako spasiti Grčku

Tekst: F.M.
Foto: AFP


GRČKI ministar financija George Papaconstantinou rekao je kako želi da ostale zemlje članice eurozone daju detaljan plan o tome kako namjeravaju financijski spasiti Grčku, koja pleše na rubu potpune financijske katastrofe.

Papaconstantinou je rekao da je takav potez potreban da bi smirio strah tržišta oko toga da će Grčka bankrotirati, a ti komentari dolaze nekoliko dana nakon što su čelnici zemalja eurozone rekli da će pomoći Grčkoj, ali nisu dali podatke o načinu na koji misle pomoći.

"Pretpostavljam da je ono što će u ovom trenutku spriječiti tržišta da napadaju Grčku dodatna, eksplicitna poruka koja će u djelo provesti ono što se odlučilo prošlog četvrtka", rekao je Papaconstantinou za AP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dodao je da 16 zemalja koje koriste euro trebaju "smisliti mehanizam, tako da u slučaju potrebe on bude dostupan" pomoći svakoj zemlji članici koja ne može otplatiti svoje dugove.

Istodobno, Eurostat, agencija za statistiku Europske unije, danas je u izvještaju navela kako je Grčka prošle godine falsificirala podatke, ne bi li sakrila puni raspon svog duga.

EU je Grčkoj dala do kraja veljače da točno objasni kako su valutni swapovi, jedan oblik financijskih derivata, utjecali na grčke financije.

Papaconstantinou je rekao da su neki od tih swapova sada ilegalni, ali su u vrijeme u kojemu ih je Grčka koristila bili legalni, a Grčka nije bila jedina zemlja koja je ulazila u takve financijske transakcije.

Grčka od zemalja članica eurozone traži paket financijske pomoći kako bi smanjila svoj deficit proračuna, koji je trenutno na 12,7 posto, dok zemlji neprestano prijeti bankrot.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara