NEDOSTATAK NOVCA UGROŽAVA PROVEDBU OPĆINSKIH IZBORA U BiH

Provedba općinskih izbora u Bosni i Hercegovini planiranih za jesen ove godine mogla bi doći u pitanje zbog nedostatka novca, upozorila je u srijedu predsjednica Izbornog povjerenstva BiH Lidija Korać.

Ovogodišnje općinske izbore najavljene za 2. listopada trebale bi u cjelosti organizirati vlasti BiH pa tako i osigurati sredstva potrebna za njihovu provedbu, kazala je Korać novinarima u Sarajevu nakon razgovora s dužnosnicima Parlamenta BiH.

Za razliku od ranijih godina kada su izbori za različite razine vlasti financirani iz međunarodnih donacija, ovogodišnji općinski izbori potpuno ovise o sredstvima koja trebaju biti osigurana iz općinskih proračuna.

Procjena je Izbornog povjerenstva kako će za to trebati najmanje 3,5 milijuna konvertibilnih maraka (oko 1,7 milijuna eura).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Lidija Korać drži, međutim, da bi troškovi mogli biti i veći s obzirom da se trenutačno vodi kampanja za izbor načelnika općina neposrednim izjašnjavanjem što će, bude li takav prijedlog usvojen, zahtijevati dodatne glasačke listiće.

Na konačni iznos utjecat će i novi izborni model za grad Mostar kojega je nametnuo Visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown.

Veliki broj općina do danas nije uopće usvojio proračune za ovu godinu pa Izborno povjerenstvo ne može ni procijeniti s koliko će se novčanih sredstava raspolagati u listopadu.

(Hina) rm dj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara