Neizvjesna budućnost iračkih diplomata diljem svijeta

DOK AMERIČKI tenkovi patroliraju bagdadskim ulicama, a dio stanovnika glavnog iračkog grada oduševljeno pozdravlja urušavanje režima predsjednika Sadama Huseina, irački diplomati diljem svijeta suočavaju se s neizvjesnom budućnošću.

Irački veleposlanik pri UN-u u New Yorku priznao je da je rat gotov, u Tokiju i Brasiliji irački su diplomati uništavali dokumente, a u Stockholmu i Bangkoku rezignirano čekaju razvoj događaja.

Irački veleposlanik pri UN-u Mohammed Aldouri izjavio je u srijedu "da je igra gotova" i izrazio nadu da će irački narod uskoro živjeti u slobodi.

Obrativši se novinarima ispred svoje rezidencije, ujedno i sjedišta iračke misije pri UN-u, Aldouri je rekao da je sada na redu mir, te je izrazio nadu da će mir prevladati.

"Sada moram raditi na miru. Igra je gotova i nadam se da će mir prevladati", naglasio je irački veleposlanik, prvi put priznavši da Sadam Husein više ne kontrolira Bagdad.

U iračkom veleposlanstvu u Tokiju, zaposlenici su bacili dvadesetak velikih vreća do vrha napunjenih uništenim dokumentima.

Susjedi veleposlanstva rekli su da je to tri puta veća količina smeća nego što se uobičajeno baca iz iračke misije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zaposlenici iračkog veleposlanstva u Brasiliji spaljivali su u vrtu ispred zgrade veleposlanstva kutije i dokumente, priopćila je brazilska policija.

"Neki su radnici iznosili dokumente iz ureda i spaljivali ih u vrtu", rekao je jedan policijski dužnosnik. Fotoreporteri koji su došli na mjesto događaja ugledali su tri hrpe spaljenog papira.

Dužnosnik veleposlanstva opovrgnuo je da su uništavani dokumenti. "Sve su to laži. Samo smo spaljivali smeće i nedavno pokošenu travu", rekao je dužnosnik.

U Švedskoj je glasnogovornik iračkog veleposlanstva rekao da ne zna kakva će biti sudbina zaposlenika.

"Ništa ne znamo. Sve informacije koje imamo dobili smo putem televizije. Mi smo samo dužnosnici vlade. Nismo dobili nikakve upute od bivše vlade ili od nove vlade", rekao je glasnogovornik iračkog veleposlanstva u Stockholmu.

Dvojica preostalih iračkih diplomata u tajlandskom glavnom gradu Bangkoku rekla su da je rat gotov, te da čekaju nove upute iz Bagdada.

"Rat je završen i nadamo se da će irački narod živjeti u miru. Sada čekamo da vidimo što će se dogoditi u Bagdadu sljedećih dana", rekao je treći tajnik veleposlanstva.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara