Nejasno kako će se isplatiti plaće liječnicima u štrajku

IAKO je Ministarstvo zdravstva najavilo da dani provedeni u štrajku liječnicima neće biti plaćeni, ostaje nejasno kako će Uprave bolnice utvrditi koji su liječnici i koliko radili.

Bolnički liječnici počeli su štrajkati 15. siječnja, jer Vlada odbija zahtjeve sindikata za povećanjem njihovih plaća. Vlada je na sjednici 30. siječnja odlučila da vrijeme provedeno u štrajku neće biti plaćeno.

Pomoćnik ravnatelja Opće bolnice Sveti Duh Žarko Rašić rekao je Hini da je Uprava uputila svim klinika i zavodima bolnice dopis u kojem od predstojnika traži informacije jesu li liječnici uredno obavljali svoj posao tijekom štrajka.

No, ističe Rašić, predstojnicima će biti vrlo teško odrediti tko je i koliko radio jer su svi naručeni pacijenti pregledani i adekvatno zbrinuti.

U bolnicu zbog štrajka dolazi manji broj pacijenata, no svi koji dođu su obrađeni, rekao je Rašić dodavši da je odgođen samo manji broj ´hladnih´ operacije koje nisu hitne, poput operacija žuči ili kile.

Naglasio je da će sve odgođene operacije biti obavljene nakon štrajka. Pitanje je hoće li se zbog tog malog broja odgođenih operacija moći liječnicima smanjiti plaće, rekao je Rašić.

U Kliničkoj bolnici ´Sestre milosrdnice´ još nije dogovoren način obračuna plaća za siječanj. Po riječima glasnogovornice Vesne Šerić, isplata plaća je 20-og u mjesecu, tako da još ima vremena utvrditi način obračuna.

U Kliničkoj bolnici ´Dubrava´ nisu mogli dati nikakve informacije zbog navodnog čekanja uputa za obračun plaća.

Bolnice dobivaju sredstva, tzv. limite, od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) sukladno sklopljenom ugovoru. Ta sredstva bolnice same raspoređuju za plaće zaposlenih i ostale potrebe.

Sredstva dobivena od HZZO-a bolnice moraju opravdati izdanim računima (fakturama), odnosno obavljenim poslom u tom mjesecu. Ako su odradile manje posla nego je utvrđeno ugovorom, odnosno fakturama nisu opravdale dobivena sredstva, postoji opasnost od smanjenja proračuna za iduće mjesece što ujedno znači i manje sredstava za plaće.

´Usluge koje nisu pružene neće biti ni plaćene´, istaknula je direktorica HZZO-a Ljubica Đukanović.

Sada se isplaćuju sredstva za usluge koje su bolnice obavile u studenome prošle godine, a za izvršene usluge u siječnju bolnice moraju dostaviti račune do 5. veljače, kada će se vidjeti koliko su radile, rekla je Đukanović.

Ako su obavile manje usluga nego je utvrđeno ugovorom, proračuni za ovu godinu mogli bi im se smanjiti, što će biti utvrđeno novim ugovorima najkasnije do 31. ožujka, dodala je Đukanović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara