Neka istraživanja raka ne uspijevaju zbog pogrešne identifikacije stanica

NEKA istraživanja raka ili drugih težih bolesti donose pogrešne ili loše rezultate jer znanstvenici proučavaju pogrešnu vrstu stanica, piše New Scientist.

Pogreške nastaju jer se neke izdvojene stanice koje vrlo brzo rastu prošire u ostalo tkivo i preplave stanice koje su predmet istraživanja. Zato, primjerice, istraživanje raka prostate može biti posve beskorisno jer su stanice za koje znanstvenici misle da su stanice raka prostate, zapravo, stanice neke druge vrste raka.

Iako se već desetljećima zna za tu opasnost u istraživanjima, većina istraživača i dalje ne provjerava identitet stanica koje istražuju, iako se pojavljuju mnoge nove vrste stanica raka.

Opasnosti koje se javljaju u vezi s tim problemom spomenute su na konferenciji koju je u Warwicku organizirala britanska Agencija za zdravstvenu zaštitu. Točni podaci o broju takvih promašenih istraživanja nisu poznati jer znanstvenici nisu svjesni činjenice da proučavaju pogrešne stanice ili pak, kad to shvate, tu činjenicu nastoje prikriti.

"Ako je netko tri godine proučavao pogrešne stanice, malo je vjerojatno da će htjeti nešto reći o tome", smatra David Lewis, voditelj Europske zbirke staničnih kultura u Porton Downu (Wiltshire).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prema nekim procjenama, petina svih pokusa u području istraživanja raka i mikrobiologiji obavlja se na pogrešnim stanicama.

U istraživanju obavljenome 1999. Rod MacLeod, voditelj laboratorija DSMZ-a, njemačke zbirke staničnih kultura, otkrio je da od 252 vrste stanica njih 18 zapravo bilo pogrešno identificiranih.

Najpoznatije izolirane stanice su tzv. HeLa stanice, koje vrlo brzo prekriju sporije kolonije stanica. "Samo jedna preživjela HeLa stanica može se razmnožavati i kontaminirati ostalo tkivo.

Druga stanica koja izaziva mnoge probleme je stanica raka mokraćnog mjehura ili T24, koja se pojavljuje u mnogim drugim vrstama stanica raka. Adrie van Bokhoven sa Sveučilišta Colorado u Denveru otkrio je da se ona može pojaviti među stanicama raka prostate, ali se i dvije godine nakon objavljivanja njegova otkrića ta vrsta stanica u znanstvenim publikacijama i dalje opisuje kao stanica prostate.

Sličan problem predstavlja i stanica raka prostate PC-3, o kojoj Van Bokhoven namjerava pisati u studenome 2003. u časopisu The Prostate.

I voditelji Američke zbirke tkiva nastojali su upozoriti na taj problem, tvrdi Keith Bostian iz Američkog mikrobiološkog društva, a njihovi časopisi potiču autore znanstvenih članaka da prilože uzorke stanica u njihovu zbirku kako bi one bile provjerene. U istraživanju koje su oni obavili pokazalo se da dvije trećine časopisa i dalje ne navode izvore biološkoga materijala, a pokazalo se i da su mnoga tkiva koje ta ustanova dobiva kontaminirana ili pogrešno klasificirana, piše New Scientist.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara