Nekoliko dana za postupak predaje Milutinovića Haagu

Nekoliko dana za postupak predaje Milutinovića Haagu
AKTUALNOM predsjedniku Srbije i haaškom optuženiku Milanu Milutinoviću istekao je predsjednički mandat, te će njegovu dužnost do novih predsjedničkih izbora, koji bi se trebali održati između ožujka i svibnja iduće godine preuzeti predsjednica Skupštine Srbije Nataša Mićić.

Pomoćnik jugoslavenskog ministra pravosuđa Nebojša Šarkić izjavio je agenciji Beta da će istražni sudac najvjerojatnije danas zatražiti mišljenje od Vlade Srbije povodom zahtjeva Međunarodnog kaznenog suda da Milutinović, optužen po komandnoj odgovornosti - zajedno sa Slobodanom Miloševićem - za zločine na Kosovu 1998. i 1999. godine, odmah bude izručen tom sudu. Ako republička vlada da negativno mišljenje, postupak protiv Milutinovića bit će obustavljen, a ako mišljenje vlade bude pozitivno, počet će zakonom predviđena procedura, ovisno o tome hoće li se Milutinović dobrovoljno predati ili ne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nitko iz jugoslavenskog Ministarstva pravosuđa još nije zvanično razgovarao s Milutinovićem, jer je poštovan imunitet predsjednika Srbije, kazao je Šarkić.

´Ništa spektakularno se neće dogoditi u iduća dva-tri dana, ali procedura neće biti odlagana. Nekoliko dana je uobičajeni period za takvu proceduru´, kazao je Šarkić. On je dodao da ´inzistiranje Haaškog tužiteljstva na satima i danima oko pitanja izručenja nije na mjestu, posebno ako se uzme u obzir da do sada nije podignuta nijedna optužnica protiv kosovskih Albanaca za zločine počinjene nad Srbima za sukoba 1999. godine´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara