Nelikvidnost raste: Tvrtke i obrtnici ukupno duguju 22,8 milijardi kuna!

Tekst: P.V.
Foto: Arhiva

18,2 MILIJARDE kuna duga imale su u srpnju pravne osobe koje ukupno zapošljavaju 38,483 radnika, dok su obrtnici (fizičke osobe) bili dužni 4,6 milijarde kuna, pokazuju podaci Financijske agencije je objavila Hrvatska gospodarska komora. Iz istih podataka je vidljivo da je dug tvrtki povećan za 993,9 milijuna kuna u odnosu na srpanj, dok se broj zaposlenih povećao za 1,7 tisuća. U istom je razdoblju broj blokiranih tvrtki skočio za 577.

Ti podaci prema Centro za makroekonomske analize HGK pokazuju kako je trend rasta nelikvidnosti u srpnju ubrzan s obzirom na ranije razdoblje. Broj nelikvidnih tvrtki se, s obzirom na srpanj prošle godine, povećao za 30,2 posto, dok se neisplaćeni dug povećao za 5,9 milijardi kuna, odnosno čak 48,2 posto!

Alarmantni podaci o rastu nelikvidnosti tek su nešto sporiji kod obrtnika. Nelikvidnih obrtnika u srpnju ove godine bilo je 3,5 tisuća (odnosno 11,6 posto) više nego u istom mjesecu prošle godine. No, iznos duga od 4,6 milijardi kuna je čak za 20,9 posto veći nego u srpnju prošle godine. U istom se razdoblju broj osoba koji su zaposlene kod nelikvidnih obrtnika povećao a 6,5 tisuća.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara