NEMA DOKAZA O VAPNENCU NA MARSU, PA TAKO NI O VODAMA STAJAĆICAMA

Istraživači tvrde kako ne postoje dokazi o postojanju vapnenca na Marsu što je otkriće koje sugerira kako na Crvenom planetu nikada nije bilo mora ili oceana.

No, taj zaključak ne isključuje mogućnost života na Marsu, ističu stručnjaci.

Philip Christiansen sa sveučilišta Arizona je kazao da NASA-in instrument za istraživanje Marsa, koji je pretražio cijeli planet nije pronašao dokaza o postojanju vapnenca nego samo minerala nalik na vapnenac.

To otkriće sugerira da je malo vjerojatno da su na Marsu ikada postojali oceani i da je taj planet imao vodu, kao što su do sada tvrdili neki drugi znantsvneici.

"Možda bi ih umjesto oceani mogli zvati ledenjaci", objašnjava Christiansen. "Smrznuti ocean neće stvarati vapnenac. Vjerujem da Mars ima dosta vode, ali je bila smrznuta i hladna", dodao je.

Drugi stručnjaci koji se bavili istraživanjem Marsa kažu da to otkriće daje značajan doprinos raspravi koja još uvijek traje o tome je li bilo vode na Marsu, gdje je nestala i kako su nastajali kanjoni, tjesnaci i vodena korita bez velikih količina vode.

Christiansen ističe kako unatoč tome što na Marsu nije bilo velikih količina vode moguće je da su se tamo uspjevali razviti neki oblici života.

"Kada ljudi kažu da nije bilo oceana ili jezera to ne znači da tamo nije bilo života. Postoji mogućnost da se led topio s vremena na vrijeme stvarajući vododerine i ponovno se smrzavajući", rekao je Christansen, dodavši da su područja na kojima se to događalo "odlična mogućnost za život i vrijedi ih istražiti".

(Hina) bis

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara