Nema novčanih nagrada za liječnike koji su se dodatno zauzimali za pacijente

Nema novčanih nagrada za liječnike koji su se dodatno zauzimali za pacijente

BROJNE prometne nesreće, stradanja turista na moru i u planinama, te nedavne požarne tragedije od pojedinih zdravstvenih djelatnika iziskivali su dodatne napore u pružanju kvalitetne liječničke pomoći unesrećenicima i osobama stradalim u spomenutim događajima.

Kirurzi, doktori, medicinske sestre i tehničari danonoćno su na terenu pružali pomoć stradalim građanima i turistima, a njihov resorni ministar Neven Ljubičić u kraćem razgovoru za Index je istakao zadovoljstvo i ponos onim što su zdravstveni djelatnici učinili tijekom posljednjih nekoliko mjeseci, posebice tijekom turističke sezone.

Ministar međutim nije ostavio otvorenom mogućnost da liječnici koji su po bolničkim odjelima ponekad provodili i po dvije smjene zaredom, dobiju kakvu takvu novčanu satisfakciju za dodatno zalaganje.

Upitan o mogućim zahvalama i novčanim nagradama za zdravstvene djelatnike koji su se tijekom ljeta zbog potreba posla dodatno zalagali za pacijente, Ljubičić odgovara kako "biti zdravstveni djelatnik znači imati profesionalni poziv koji karakterizira humanost, veliki entuzijazam i velika doza altruizma".

"Sigurno je da predani, kvalitetni i nadasve stručni rad tisuća i tisuća zdravstvenih djelatnika diljem Hrvatske nikada ne možete dostatno nagraditi. Svim tim ljudima najveća nagrada je dobrobit ljudi kojima pomažu, odnosno kada su njihovi pacijenti i njihovi bolesnici zadovoljni." - kaže Ljubičić.

Ministar ponosan na liječnike predane svom poslu

Ministar ističe kako je posebno ponosan na djelatnike za čiji rad u Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi svakodnevno stižu pohvale zadovoljnih građana i korisnika liječničkih usluga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"O zadovoljstvu naših građana našim liječnicima, našim medicinskim sestrama i svim drugim zdravstvenim djelatnicima možda najbolje govori veliki broj pohvala koje gotovo svakodnevno stižu u Ministarstvo što i mene kao resornog ministra čini ponosnim." - dodaje Ljubičić.

"Ono nešto više dnevno zavređuje tisuće i tisuće zdravstvenih radnika diljem Hrvatske, od onih u hitnim službama do onih koji dnevno operiraju i deset sati. Upravo zahvaljujući tim ljudima zdravstveni sustav Hrvatske je za 2005. godinu među 35 prestižnih i najboljih zdravstvenih sustava na svijetu prema ocjeni Svjetske zdravstvene organizacije." - ističe.

Ljubičić podsjeća na period iz 2001. i 2002. godine kada je koalicijska vlast zdravstvenim radnicima smanjila plaće za 10-15% dodajući kako su mandat bivše Vlade liječnici dočekali u štrajku s radnom obvezom.

"Danas štrajkova nema, a plaće zdravstvenim djelatnicima su ne samo vraćene, nego se i godišnje povećavaju po stopi od 6% verižnog indeksa (dakle, 6% na 6%) uz napomenu da je inflacija u 2007. godini oko 2%." - napominje Ljubičić.

Ministar kaže kako je u ovome trenutku to najviše što je hrvatska Vlada uspjela osigurati u razgovoru sa socijalnim partnerima, sindikatima i poslodavcima, ali ipak dodaje kako će se jačanjem gospodarstva u Hrvatskoj otvoriti nove mogućnosti za dodatnim povećanjima plaće.

I.K.
Foto: Martina Popovčić

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara