Nema novih slučajeva ptičje gripe u Hrvatskoj

LABORATORIJSKIM pretragama Centra za peradarstvo kod tri uginula labuda s Novog ribnjaka kod Slavonskog Broda, nalaz na influencu peradi je negativan te nisu bili bolesni, ni uginuli od ptičje gripe, priopćilo je danas Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva.

Također je negativan i nalaz kod uginulih fazana dopremljenih s područja s područja Županje.

U proteklih nešto više od mjesec dana Centar za peradarstvo Hrvatskog veterinarskog instituta zaprimio je 2270 uzoraka na analizu. Osim labudova s dva ribnjaka (Grudnjak i Ribnjak "1905.") svi ostali nalazi su negativni na influencu ptica, ističe se u priopćenju.

Uginuli labud, koji je na sebi nosio oznaku 10JJ na osnovu čega se utvrdilo da je prstenovan u Mađarskoj, pozitivan je na ptičju gripu. Centar za peradarstvo pretragom je dokazao gen H5 kao i gen N1 što nedvojbeno govori da se radi o visokopatogenom virusu H5N1. O tom nalazu danas je obaviještena i mađarska veterinarska uprava.

Inače, od 2270 uzoraka u postupku obrade je ili na nju još čeka 679 uzoraka. Radi se o uginulim pticama, koje su Centru za peradarstvo dostavljene na dojavu građana, stoji u priopćenju Ministarstva poljoprivrede.

Kina zabranila uvoz peradi iz Hrvatske

Kina je danas zabranila uvoz peradi i pilećeg mesa iz 14 zemalja, uključujući i Hrvatsku, kako bi spriječila ptičju gripu, objavilo je ministarstvo trgovine u Pekingu.

Zabrana se, osim na Hrvatsku, odnosi i na Tajland, Vijetnam, Indoneziju, Kambodžu, Japan, Sjevernu Koreju, Rumunjsku, Kazahstan, JAR, Mongoliju, Tursku, Rusiju i Švedsku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara