Nema prijave za postavljača ploče Juri Francetiću u Slunju

Nema prijave za postavljača ploče Juri Francetiću u Slunju

JOSIPA BAŠANA iz Chicaga s prebivalištem na Murteru, koji je policiji priznao priznao, a medijima se pohvalio prošlotjednim postavljanjem spomen ploče Juri Francetiću, ni policija ni Grad Slunj neće prijaviti Državnom odvjetništvu. Zapovjedniku zloglasne Crne legije, 64-godišnji Bašan je u slavu podignuo spomen ploču s potpisom "HD Chicago".

U Bašanovom istupu policija nije pronašla prekršajne ili kaznene elemente, rekla je za jutarnji list glasnogovornica PU karlovačke Tanja Petrić i dodala kako će o događaju policija izvjestiti Državno odvjetništvo. Napomenula je kako je postavljanjem spomenika prekršena odluka o komunalnom redu grada Slunja te ukazala na mogućnost prijave s te strane.

"Za takvu odluku potrebna je sjednica Gradskog poglavarstva, no zbog godišnjih odmora ne planiramo zasjedati prije rujna. Sad već mogu reći da nećemo ništa poduzimati, nego ćemo, kao i u ranijim slučajevima, sve prepustiti policiji", kazao je Ivan Bogović, gradonačelnik Slunja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije osam godina Francetiću je prvi put postavljena spomen ploča ali je odlukom vlade uklonjena 2004. godine, a u obrazloženju je stajalo kako je veličanje ustaškog zapovjednika protuustavno i na štetu ugledu Hrvatske. Novi pokušaj dogodio se samo nekoliko mjeseci nakon toga, no i ta je ploča bila odmah uklonjena.

K.S.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara