Nema ulaska u EU bez topničkih dnevnika: Radna skupina Jadranke Kosor kreće u potragu

Nema ulaska u EU bez topničkih dnevnika: Radna skupina Jadranke Kosor kreće u potragu

Tekst: P.V.
Foto: AFP

"AKO TOPNIČKI dnevnici postoje ona ih treba dati Haagu, a ako ne postoje treba saznati tko ih je uništio i je li procesuiran", aktualizirao je predsjednik Mesić danas pitanje topničkih dnevnika zbog kojih nam glavni haški tužitelj Serge Brammertz, postalo je jasno, više neće gledati kroz prste.

Mesić kaže kako on raspolaže informacijom da je jedan čovjek procesuiran zbog uništavanja dokumenata, ali predsjednik ipak vjeruje kako treba temeljito pročešljati arhivu Ministarstva obrane, s obzirom da je to jedino mjesto u Hrvatskoj na kojem dnevnici mogu biti. "Ako ih nema tamo, onda ili nikad nisu proizvedeni ili ih je netko uništio i taj mora snositi posljedice", kaže Mesić i dodaje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne znam je li arhiva Ministarstva obrane dovoljno dobro pretjerana ili nije, ali ako su Brammertz i njegovo tužiteljstvo nezadovoljni onda smo očito morali napraviti više".

Signal iz Haaga shvatila je i Jadranka Kosor pa je danas tako danas formirala radnu skupinu koja mora istražiti što se dogodilo s topničkim dnevnicima. Skupina se sastoji od stručnjaka iz MUP-a, MORH-a i tajnih službi koji moraju u što kraćem vremenskom roku pronaći topničke dnevnike ili dokazati da oni više ne postoje. Podsjećamo, Serge Brammertz ranije je poručio kako Hrvatskoj neće dati pozitivnu ocjenu što se tiče suradnje s Haagom sve dok mu ne isporučimo topničke dnevnike, a bez Brammertzove pozitivne ocjene Velika Britanija, Nizozemska, Belgija i Finska neće u pregovorima s Europskom unijom odblokirati poglavlje o pravosuđu i ljudskim pravima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara