Nema većih ovlasti za UNIFL

Nema većih ovlasti za UNIFL

NA DANAŠNJEM sastanku izraelske vlade, glavni tajnik izraelskog ministarstva vanjskih poslova, Avraham Abramovich, rekao je kako UNIFL, UN-ova mirovna misija u Libanonu, neće dobiti dodatna ovlaštenja i moći.

Po Abramovichevim riječima, članovi međunarodne vojne sile nisu spremni pojačati svoje akcije protiv Hezbollaha. Ipak, tvrdi on, došlo je do nekih pomaka, i UN će ponoviti svoje zahtjeve da Hezbollah pusti Ehuda Goldwassera i Eldada Regeva, dvojicu izraelskih vojnika čija je otmica bila direktan povod za prošloljetni rat Izraela i Hezbollaha (tzv. Drugi libanonski rat).

Izrael već neko vrijeme preko diplomatskih kanala radi na tome da UNIFL-u osigura veće ovlasti unutar Libanona, između ostalog i da ih navede na jače patroliranje urbanih krajeva na jugu zloglasne doline Bekaa.

UNIFL je UN-ov mirovni kontingent sastavljen od 13 600 ljudi. Njihov trenutni mandat dirigiran je Rezolucijom 1701. Vijeća sigurnosti UN-a. Ta rezolucija okončala je Drugi libanonski rat, a navodi obavezu razoružavanja svih paravojnih postrojbi u Libanonu, prestanak krijumčarenja oružja i tampon-zonu, tzv. Plavu liniju, na granici Izraela i Libanona. Zajedno s vojnicima UNIFL-a, jugom Libanona, od prošlog ljeta po prvi put u zadnjih 20 godina, patrolira i libanonska vojska. Jug Libanona je 80-ih godina prošlog stoljeća pod kontrolom Hezbollaha, koji i dalje odbija pokoriti se rezolucijama UN-a i razoružati se.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od ključnih zadataka UNIFL-a je sprečavanje Hezbollahovog vojnog jačanja. U tu svrhu vrše se redovne patrole i kontroliraju se granični prijelazi. Ipak, Hezbollah se već pohvalio kako je obnovio svoj kompletan arsenal (u Drugom libanonskom ratu Hezbollah je na Izrael ispalio 4000 raketa Katyusha), a stižu i izvještaji o tome kako Hezbollah gradi bunkere pred nosevima UNIFL-ovih vojnika.

Trenutni mandat UNIFL-a istječe 31. kolovoza, a VSUN trenutno izrađuje novu rezoluciju koja bi osigurala još godinu dana.

J.D.
Foto:AFP 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara