Nema više skrivanja: Google u Velikoj Britaniji mora platiti 130 milijuna funti zaostalog poreza

Nema više skrivanja: Google u Velikoj Britaniji mora platiti 130 milijuna funti zaostalog poreza

Foto: 123rf

GOOGLE je pristao platiti 130 milijuna funti zaostalog poreza u Velikoj Britaniji, nakon što su porezne vlasti završile reviziju njihovog poslovanja.

Ovaj iznos odnosi se na neplaćene porezne obveze u razdoblju od 2005. godine, a istraga je trajala šest godina.

Google i još neke multinacionalne kompanije bile su optužene za izbjegavanje plaćanja poreza iako ostvaruju prihode u Velikoj Britaniji koji se mjere milijardama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Visokopozicionirane osobe iz Googlea potvrdile su da su spremne slijediti nova pravila, što će značiti plaćanje većih poreza.

Google: Želimo platiti točan iznos poreza

"Danas objavljujemo da ćemo u Velikoj Britaniji plaćati veći porez... Pravila se mijenjanju diljem svijeta, a britanska vlada je predvodnik tih promjena, tako da ćemo promijeniti naš način rada. Želimo osigurati plaćanje točnog iznosa poreza", rekao je za BBC Matt Brittin, direktor Googlea za Europu.

Britanske porezne vlasti pokrenule su istragu, jer su mnoge velike kompanije plaćale niske iznose poreza iako na tom tržištu imaju velike prihode.

Na primjer, Google je 2013. u Velikoj Britaniji platio 20,4 milijuna funti poreza, a istovremeno su na tom tržištu imali prihode od 3,8 milijardi funti, većinom od oglašavanja.

Google je uspješno izbjegavao porez jer sjedište za Europu ima u Irskoj, koja ima niže poreze u odnosu na Veliku Britaniju, a koristili su i off shore kompanije iz Bermuda, gdje je moguće potpuno izbjeći plaćanje poreza.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara