Nemrudovo blago uskoro u bagdadskom muzeju

AMERIČKO-BRITANSKA koalicija razmišlja da prvi put pokaže javnosti "Nemrudovo blago", jednu od najljepših arheoloških zbirka na svijetu, pošto ga je neoštećeno pronašla u podrumu središnje banke u Bagdadu, priopćio je proteklog vikenda službeni predstavnik.

Zbirka stara tri tisuće godina bit će izložena tijekom mjeseca lipnja zajedno s drugim važnim arheološkim predmetima iz bagdadskog muzeja, dodao je predstavnik. Nakon otkrića koncem 1980-ih, blago je za režima Sadama Huseina bilo skriveno od očiju javnosti.

"Želja nam je da u tjednima koji dolaze ponovno djelomično otvorimo muzej", rekao je službeni predstavnik za bagdadski tisak, naglasivši da će se prvo izložiti "Nemrudovo blago" koje potječe iz grobnica asirskih kraljeva i kraljica iz 9. i 8. stoljeća prije Krista.

Rekao je također da su podaci o grabeži muzeja bili "uvelike pretjerani". Od 170.000 predmeta koji se smatraju nestalim nismo uspjeli pronaći samo tri tisuće njih. "Od osam tisuća unikata nedostaje ih samo 47", kazao je on.

"Za sve to možemo zahvaliti iračkim djelatnicima koji su izloške zaštitili od grabeži odmah nakon sukoba", dodao je službeni predstavnik.

Prema njegovim riječima, "Nemrudovo blago" pronađeno je ovih dana u podrumu središnje banke, pošto je iz poplavljenih podruma izbačena voda. No "blago je neoštećeno" i mora se očistiti.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Službeni predstavnik rekao je da su ključeve i šifru od sefa s blagom imali irački dužnosnici.

Dana 4. lipnja savjetnik koalicije za kulturu, Talijan Piero Cordone, rekao je da se nada kako će bagdadski muzej u rujnu biti opet djelomično otvoren, pošto je poharan nakon pada režima Sadama Huseina te da će u njemu biti izloženo "Nemrudovo blago". I središnja banka je djelomično opustošena.

Blago je jedno od "najvećih otkrića 20. stoljeća, uz Tutankamonovo blago u Egiptu", prema mišljenju Beatrice Andre Salvini, glavne kustosice za istočnjačke starine u muzeju Louvre u Parizu. Riječ je o 650 predmeta, među kojima su narukvice, ogrlice, kraljevska kruna i predmeti od zlata i poludragog kamenja.

Predmete je 1988.-1989. otkrila skupina iračkih stručnjaka.

(Hina) vrad bnš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara