Nepostojeći ministar u Kongu?

DEMOKRATSKA REPUBLIKA KONGO je zadnjih dana zabezeknuta imenovanjem ministra koji, kako se čini, ne postoji.

Situacija se zakomplicirala u formiranju vlade premijera Antoinea Gizenge. Gizengu je na mjesto ministra postavio novoizabrani predsjednik Joseph Kabila. Gizenga je dobio rok da postavi vladu, koja će se uglavnom sastojati od političara vjernih Kabili. No, posebna situacija isplivala je s ministrom trgovine, stanovitim Andreom Kasongom Ilungom.

Ilunga, 34-godišnji političar, neočekivano je dobio posao, ali ga je odbio prije nego što je zasjeo na stolicu. Njegova stranka Unafec, rekla je da je dao otkaz, a da su razlozi za davanje otkaza tajni i da su objašnjeni u pismu premijeru.

No, novinari u Kinshasi su krenuli tragom "fantomskog ministra" i nisu ga nigdje našli. Čini se da je predsjednik Unafeca Honorius Kisimba Ngoy, stranke odane Kabili, izmislio Ilungu da bi otjerao konkurenciju, a onda sam zasjeo u ispražnjenu fotelju. Kisimba negira te tvrdnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer Gizenga je pokrenuo istragu i kaže da neće prihvatiti Ilunginu ostavku dok ju on ne uruči osobno. To bi, doduše, ako Ilunga ne postoji, moglo biti teško.

Budući da je DR Kongo tek krenuo putem demokracije, nakon što su nedavno održani prvi demokratski izbori nakon 1960., bilo je za očekivati da će doći do nepravilnosti, ali ovako nešto nitko nije slutio.

J.D.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara