Nepovoljne hidroenergetske prilike na Cetini

NA SLIVU rijeke Cetine hidroenergetske prilike su sve nepovoljnije, a zalihe vode u akumulacijama Peruča i Buško blato bitno su smanjene.

Tako u peručkoj akumulaciji trenutno ima vode samo 164 milijuna kubika, a što je manje od jedne trećine ukupne zapremine, pa su na površinu ponovno izbili ostaci manastira Dragović u Koljanima što se drugi put dogodilo otkada je 1962. Peruča izgrađena.

Dotok vode u tu akumulaciju, kada se računaju gubici, sveden je na samu nulu za razliku od prijašnjih godina kada je u ljetnim mjesecima znao biti između 15 i 20 a ponekad i do 30 kubičnih metara u jednoj sekundi. Pribranska hidroelektrana Peruča u rad se uključuje povremeno kako bi se nizvodnim elektranama osigurale bar minimalne količine vode za također povremeno uključivanje u rad.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U akumulaciji Buško blato, čije vode pokreću turbine HE Orlovac u Rudi pokraj Trilja, također je stanje nepovoljno pa ta HE gotovo da i ne radi.

Inače, sve hidroelektrane na slivu Cetine zbog manjka vode rade u prosjeku samo jednom četvrtinom instaliranih kapaciteta, pa zajedno s ostalim centralama u Dalmaciji dnevno proizvode između dva i tri milijuna kilovatsati struje dok je trenutna potrošnja na tom području oko 9,5 milijuna kilovatsati dnevno, doznaje se u HEP-u.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara