NEPOZNATA DJELA PICASSA I MATISSEA IZLOŽENA U NEW YORKU I HOUSTONU

Dvojica trgovaca umjetninama iz New Yorka i Teksasa izložila su do sada skrivena djela slavnih slikara Henrija Matissea i Pabla Picassa, priopćeno je ovih dana. L

Oko 230 grafika bilo je izloženo na dvije izložbe, u Meredith Long and Co. galeriji u Houstonu i Adelson galeriji u New Yorku.

Njujorška je izložba zatvorena u subotu, dok je ona u Houstonu otvorena do 20. studenoga.

"Recimo to ovako: radi se vjerojatno o dvojici najvažnijih umjetnika 20. stoljeća", izjavio je Meredith Long, Teksašanin, koji se uz umjetnost bavi i lovom, a svoju je galeriju otvorio još 1957. godine.

Kolekcija slijedi niz izložaba o Picassu i Matisseu, dvojici životnih prijatelja i umjetničkih oponenata.

Long kaže da je, za razliku od ostalih koje su pokazivale međusobne utjecaje, ova izložba usredotočena na umjetnike kao pojedince.

"To su Matisse i Picasso koji idu svaki svojim putem, umjesto da se nadopunjuju", kaže Long.

Kolekcija litografija, crteža i linoreza bila je pohranjena poput arhiva i gotovo se ne vidi zub vremena, iako su najstarija djela stara 100 godina, a najnovija iz 1960-ih.

Neka od Matisseovih djela sadrže teme i motive koji će ga kasnije proslaviti, neka su u njegovom karakterističnom stilu, dok druga pokazuju realističniji pristup.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Picassova djela obuhvaćaju sva životna razdoblja i različite stilove.

Long i Marc Rosen, vlasnik tvrtke Marc Rosen Fine Art Ltd. iz New Yorka, organizirali su i ranije iznimne izložbe, primjerice kad su 2000. godine izložili više od 200 grafika američke impresionistice Mary Cassatt, koje nikad prije toga nisu bile dostupne javnosti.

Jedna od senzacija ove najnovije izložbe je Picassova serija neoklasičnih crteža "Minotaur", koja prikazuje taj mitski lik transformiran kroz različita životna razdoblja.

Veliki dio kolekcije bio je u vlasništvu Ambroisea Vollarda, priznatog pariškog trgovca umjetninama koji je za Picassa i Paula Cezannea organizirao prve samostalne izložbe.

Vollardovi su nasljednici prodali kolekciju francuskom trgovcu umjetninama koji se 1970-ih godina sprijateljio s Rosenom. On je Rosenu pokazao skriveno blago, a njegovi su ga nasljednici nakon njegove smrti ponudili Rosenu.

Neka od djela u Longovoj galeriji razmjerno su jeftina za umjetničke standarde.

Novi Honda Accord stoji dva puta više nego Picassov crtež "Le Fumeur" (Pušač), koji se procjenjuje na 8000 dolara.

Najskuplji je izložak komplet od četiri linoreza Pabla Picassa pod nazivom "Tete de Femme" (Glava žene), procijenjen na 125.000 dolara.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara