Nepoznati srpski milijarder kupuje JAT

Nepoznati srpski milijarder kupuje JAT

Tekst: S.C.H.
Foto: JAT

NEPOZNATI srpski bogataš, čiji se identitet za sada pažljivo krije, vladi u Beogradu ponudio je strateško partnerstvo za preuzimanje nacionalne zrakoplovne kompanije JAT Airways, prenosi Blic.

Pozivajući se na neimenovani izvor iz srpske vlade, Blic navodi kako bi konkretan dogovor mogao biti postignut već za nekoliko dana, a ako država prihvati ponudu, JAT bi kao većinski privatna kompanija mogao početi s radom već u prvoj polovini iduće godine.

Neimenovani milijarder navodno vladi nudi preuzimanje 51 posto vlasništva u JAT-u, dok bi preostalih 49 posto zadržala država. Nova bi tvrtka nosila slično ime, JAT Airlines, a u njega bi srpska vlada prenijela i već potpisani ugovor o kupovini aviona s tvrtkom Airbus vrijedan oko 23,5 milijuna eura, kao i postojeću imovinu, dok bi u oporavak ovog gubitaša novac ulagao isključivo većinski partner.

JAT prošle godine zabilježio gubitak od 15 milijuna eura

Kako tvrdi Blicov izvor, novi bi vlasnik iz sadašnje flote zadržao samo jedan avion, a na leasing bi nabavio 10 novih zrakoplova, te bi zadržao samo ono osoblje za koje procijeni da su dovoljno stručni. No što je još važnije novi vlasnik garantira Vladi da će tvrtka poslovala profitabilno već od sljedeće godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ovom trenutku JAT raspolaže sa 15 aviona prosječne starosti preko 20 godina, no leti ih svega 10, a kompanija je u prošloj godini ostvarila gubitak od čak 15 milijuna eura.

O nabavi novih zrakoplova direktno ovisi i početak rada poduzeća u zajedničkom vlasništvu novog partnera i Vlade, no o identitetu vjerojatnog budućeg vlasnika srpskog avioprijevoznika nitko ne želi govoriti.

Blic tek navodi kako se radi o vrlo bogatoj osobi čije se ime rijetko isticalo u javnosti, a kada se i spominjalo to nikada nije bilo u negativnom kontekstu te da se nikada nije povezivalo ni s kakvim aferama.

Radi se o ozbiljno gospodarstveniku čije ime nije kompromitirano nikakvim korupcijskim ili kriminalnim aferama niti ilegalnim poslovima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara