Nepoznato Descartesovo pismo otkriveno u Berlinu

DOSAD nepoznato pismo francuskog filozofa Renea Descartesa (1596.1650.), u kojem se spominje njegov esej "Meteori", pronađeno je u nacionalnoj knjižnici u Berlinu, objavljeno je u utorak.

Riječ je o pismu na francuskom jeziku koje nosi datum 2. listopada 1640., a napisano je u nizozemskom gradu Leidenu. Adresirano je na nizozemskog diplomata Joachima de Wicqueforta. Pronašao ga je nizozemski filozof Erik-Jan Bos sa sveučilišta u Utrechtu koji priprema novo izdanje Descartesovih pisama za 1643. godinu.

Descartes, koji je u Nizozemskoj živio dvadeset godina, u tom pismu govori o rukopisu latinskog prijevoda njegova djela "Meteori" koji je posudio više od godinu dana ranije amsterdamskom profesoru Casparu Barlaeusu jer je ovaj o njemu želio napisati kritiku.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je kritika kasnila, Descartes moli svojeg prijatelja Wicqueforta da poduzme korake kako bi Barlaeus vratio rukopis još neizdatog djela.

Od početka prošlog stoljeća, pronađeno je samo nekoliko nepoznatih pisama velikog francuskog filozofa, autora djela "Rasprava o metodi". Prethodno pismo pronađeno je prije više od 25 godina.

Ovo je pismo ležalo u fasciklu u kolekciji Darmstaedter, po imenu berlinskog industrijalca Ludwiga Darmstaedtera, koja sadrži 218.000 originalnih dokumenata, darovanoj 1909. berlinskoj nacionalnoj knjižnici.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara