Nepravilan srčani ritam opasniji je za žene

NEPRAVILAN srčani ritam češći je među muškarcima, ali je mnogo opasniji za žene, pokazala je prva velika studija koja je proučavala razlike među spolovima u toj bolesti.

Studija je pokazala da ženama s atrijskom fibrilacijom, najčešćim oblikom srčane aritmije, prijeti četiri puta veća opasnost od infarkta nego muškarcima s istim problemom.

Znanstvenici iz Sveučilišne bolnice Bispebjerg u Kopenhagenu iznijeli su rezultate studije na godišnjem sastanku Europskoga društva za kardiologiju koji je održan u Beču.

Srčane aritmije tri puta su češće među muškarcima nego među ženama. Procjenjuje se da gotovo 5,7 milijuna Europljana pati od atrijske fibrilacije, poremećaja pri kojemu srčane pretklijetke trepere umjesto da pravilno kucaju.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraživanje je trajalo pet godina, a obuhvatila je 29.310 Danaca starijih od 40 godina koji nisu imali infarkt.

Pokazalo se da ženama sa srčanim aritmijama prijeti osam puta veća opasnost od infarkta nego ženama s normalnim srčanim ritmom te četiri puta veća opasnost nego muškarcima s istim poremećajem. Za muškarce s aritmijama, vjerojatnost infarkta bila je dva puta veća nego za ostale muškarce.

Istraživači su otkrili da ženama sa srčanim aritmijama prijeti dva puta veća opasnost od smrti uzrokovane srčanim ili krvožilnim bolestima nego muškarcima s aritmijama. Osim toga, kod žena postoji veća vjerojatnost da će infarkt biti uzrokovan srčanom aritmijom nego dijabetesom ili visokim tlakom, što je češći uzrok među muškarcima.

Autor studije dr. Jens Fribarg kaže kako nije jasno zašto je srčana aritmija opasnija za žene nego za muškarce. No, budući da je češća među muškarcima, možda žene kod kojih se javlja imaju slabije srce.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara