Nerealno očekivati brzo okončanje povratka izbjeglica u BIH

MINISTARSTVO za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine upozorilo je kako milijun prognanika i izbjeglica iz te zemlje još uvijek čeka na povratak svojim prijeratnim domovima.

U priopćenju objavljenom u četvrtak u Sarajevu u povodu najava kako se uskoro može očekivati potpuno ispunjenje Aneksa VII Daytonskog sporazuma koji jamči pravo na slobodni povratak svih izbjeglih i progganih tijekom troipolgodišnjeg rata, Ministarstvo za izbjeglice i ljudska prava BiH ističe kako je nerealno misliti da se taj proces može završiti već naredne godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Uz milijun osoba koji se ni sedam godina nakon rata nisu uspjele vratiti u prijeratna prebivališta povezan je i problem obnove više od 60 tisuća kuća i stanova. Od 254.730 zahtjeva za povrat imovine, nadležne su vlasti do danas riješile 163 tisuće takvih slučajeva.

Gotovo 90 tisuća zahtjeva još uvijek nije rješeno a Ministarstvo za izbjeglice BiH podsjeća kako se samo boljom koordinacijom aktivnosti i usuglašavanjem prioriteta može osigurati cjelovito ostvarenje povratka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara