Neredi na republikanskoj konvenciji: Zapalili američku zastavu, policija privela njih 18

Neredi na republikanskoj konvenciji: Zapalili američku zastavu, policija privela njih 18

Foto: Hina

POLICIJA u Clevelandu uhitila je 18 osoba nakon sukoba s prosvjednicima koji su pokušali zapaliti američku zastavu u blizini ulaza u dvoranu gdje se održavala republikanska konvencija na kojoj je Donald Trump službeno postao predsjednički kandidat te stranke za izbore u studenom.

Dvoje uhićenih optuženo je za napad na policajce koji su pokušavali zaplijeniti zastavu, rekao je šef clevelandske policije Calvin Williams. Nekima od prosvjednika za vrijeme incidenta zapalile su se hlače. "Dok su pokušavali odmaknuti zastavu koju smo mi pokušavali ugasiti, plamen im je zahvatio nogavice", rekao je Williams.

"Prosvjednici su optuženi za napad na policajca jer je on pokušavao ugasiti zastavu kad je vidio da je pale, a bilo je i protuprosvjednika koji su je pokušali oduzeti", rekao je šef policije.

Od ostalih šesnaest prosvjednika, petnaest ih je optuženo za prekršaj poticanja nasilja u blizini Quicken Loans Arene, priopćila je policija ne navodeći za što je optužen preostali prosvjednik.

Spaljivanje američke zastave zaštićeno je Prvim amandmanom američkoga ustava koji štiti pravo na slobodu govora te nijedan od prosvjednika nije optužen za spaljivanje zastaev.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom tučnjave ozlijeđena su dvojica policajaca koja su, kako je rekao Williams, pretrpjela slabije udarce.

Tijekom toga incidenta uhićen je najveći broj prosvjednika za vrijeme četverodnevne konvencije koja završava u četvrtak, a ukupno ih je uhićeno 23. Prije toga pet je osoba uhićeno u tri različita incidenta.

Skupina koja se naziva Revolucionarni klub obavijestila je novinare da namjeravaju spaliti zastavu kako bi prosvjedovali protiv američke politike, posebno protiv vojnih intervencija u inozemstvu.

Prethodni prosvjedi u vrijeme konvencije bili su uglavnom mirni, a policija provodi nadzor kojim pokušava očuvati red, rekao je Williams. "Ima nekih skupina na koje motrimo jer znamo da pokušavaju izazvati nered na ovoj konvenciji", dodao je.

Bogati građevinski poduzetnik Trump izazvao je bijes mnogih Amerikanaca prijedlozima poput izgradnje zida duž američko-meksičke granice i smanjivanja useljeništva iz muslimanskih zemalja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara