Nestanak prirodnog staništa ugrožava norveškog soba

U VRIJEME dok djeca odbrojavaju dane do dolaska saonica koje vuče opjevani sob Rudolph crvena nosa, znanstvenici upozoravaju da je u Norveškoj preostala populacija divljeg soba ugrožena.  

Prema njihovim riječima, projekti izgradnje zadiru u njihovo prirodno stanište u Norveškoj i prisiljavaju životinje na život na manjim područjima siromašnijim hranom.

"Zaštitari upozoravaju da ljudska aktivnost u divljim područjima raste toliko brzo da i divlji i uzgojeni sob mogu jednoga dana doživjeti istu sudbinu u svojim prebivalištima diljem arktičke tundre", objavio je ovoga tjedna časopis New Scientist.

Christian Nellemann, iz UN-ova programa za zaštitu okoliša (UNEP), iz Arendala u Norveškoj, upozorava da je situacija u toj zemlji kritična.

"U posljednjih 50 godina oni su izgubili 50 posto prirodnoga staništa", kaže Nellemann.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
On i njegovi kolege ustanovili su da su se sobovi povukli sa svih područja koja su do četiri kilometra udaljena od novih cesta, električne mreže, koliba ili brana.

Oni su stiješnjeni na manja, izolirana područja s manje hrane i njihove stope novog priraštaja sve su niže. Ako se ovakva situacija nastavi, broj od 30.000 sobova u Norveškoj, koliko ih sada ima, smanjit će se na 15.000 do 2020. godine, upozoravaju zaštitari. Tijekom 60-ih godina 20. stoljeća bilo ih je 60.000.

Prema mišljenju zaštitara prijetnja izumiranju sobova mogla bi se proširiti i izvan granica Norveške.

"Do 2050. UNEP očekuje da će 70 do 80 posto Arktika biti pokriveno infrastrukturom, tako da će ugroženi biti i sobovi na Grenlandu, u Kanadi, Americi i Rusiji", upozorava Nellemann.

(Hina) br dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara