Nestao Petračev dosje

IZ SJEDIŠTA Zemaljskog suda u Grazu ovih je dana nestao sudski dosje o pokušaju prelaska granice Hrvoja Petrača sa krivotvorenom putovnicom. Ukradeni spis, koji bi trebao biti dostavljen hrvatskom pravosuđu, kao da je ispario.

Kako je došlo do toga da se spis izgubio u Grazu, ne zna se, kao niti to tko ga je poslijednji koristio.

Spis koji datira iz 2002. godine dokumentira da je Petrač na graničnom prijelazu Spielfield-Šentilj, pri redovitom pregledu putovnice austrijskih carinika, predočio lažnu putovnicu. Nakon sudskog postupka, završenog krajem godine, Petrač je oslobođen optužbi. On se branio tvrdnjama da mu je cijeli proces namješten, te da nije znao da mu je putovnica krivotvorena. Za svoju obranu angažirao je najbolje odvjetnike kaznenog prava u regiji.

Novinari Globusa posjetili su relativno pust arhivski prostor zgrade Suda u Grazu u koji su uspjeli nesmetano ući. Neuobičajeno je da se na takvom mjestu posjetitelji pregledavaju samo prilikom ulaza, da vrata prostorija nisu zaključana niti čuvana, te da u takvim uvjetima do spisa može doći tko god želi.

Od službenih osoba Zemaljskog Suda u Grazu Globus doznaje: "Tog dokumenta ovdje nema, Saznali smo da su ga već neke osobe tražile, ali da se ne može otkriti gdje je spis nestao i tko se njime posljedni koristio".

Petračev odvjetnik Manfred Rath, koji ga je u ovom slučaju branio 2002. jedini posjeduje sporni spis, a na pitanje hoće li dokument dostaviti hrvatskom pravosuđu kratko je odgovorio: "Jedino ako nam Hrvoje Petrač za to da osobnu autorizaciju."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara