NESVRSTANI ODBACUJU JEDNOSTRANU AKCIJU PROTIV IRAKA

Ministri vanjskih poslova 114 zemalja članica Pokreta nesvrstanih (NAM) usvojili su u Kuala Lumpuru u nedjelju prijedlog rezolucije kojom odbacuju jednostranu intervenciju SADa protiv Iraka te ističu ´središnju ulogu´ UNa u rješavanju iračke krize.

Prijedlog rezolucije treba biti iznesen na summitu nesvrstanih koji će se održati u ponedjeljak i utorak u glavnom malezijskom gradu, u nazočnosti šezdesetak šefova država i vlada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predstavljajući dvije trećine zemalja članica UN-a, ministri vanjskih poslova NAM-a su zatražili od Iraka, također zemlje članice Pokreta, da se ´nastavi aktivno prilagođavati rezoluciji 1441´ Vijeća sigurnosti te da počne u cijelosti ´surađivati´ s inspektorima za nadzor oružja.

´Potvrđujemo naš angažman u mobiliziranju napora kako bi se pronašlo mirno rješenje sadašnje situacije. Pozdravljamo i podržavamo sve napore koji su uloženi da se izbjegne rat protiv Iraka te tražimo nastavak multilateralno utemeljenog protivljenja jednostranim akcijama. Ujedno potvrđujemo središnju ulogu UN-a i Vijeća sigurnosti u održavanju mira i međunarodne sigurnosti´, navodi se u rezoluciji ministara vanjskih poslova NAM-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara