Neudane majke dječaka lakše se udaju

UOČI nadolazećeg Majčina dana, američki su znanstvenici zaključili da na život neudanih majki značajno utječe činjenica je li im dijete dječak ili djevojčica.

Stručnjaci Sveučilišta u Washingtonu Shelly Lundberg i Elaina Rose utvrdili su da se majke koje imaju sina 42 posto češće udavaju od onih koje imaju kćerku, piše "New Scientist".

"Moguće je da te majke jednostavno osjećaju da dječaku treba otac ili je, pak, lakše naći muža ako imate dječaka", rekla je profesorica Elaina Rose.

Istraživanje pokazuje da očevi, koji imaju mušku djecu, troše više novca i rade više od očeva koji imaju kćeri. Također je utvrđeno da se bračni parovi s muškim djetetom rjeđe rastaju od onih koji imaju kćer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Znanstvenici ističu da je to prva studija koja pokazuje kako spol utječe na sudbinu gotovo trećine američke djece rođene izvan braka.

Koristeći se podacima jedne prethodne panel-studije, utvrdili su da neudane majke dječaka 11 posto češće nalaze muževe od žena koje imaju kćeri. Kada se radi o udaji za biološkog oca dječaka, njihova je prednost čak 42 posto.

Lindberg i Rose pojašnjavaju da neke majke smatraju kako je sinovima osobito potreban muški uzor ili da muškarci naprosto drže vrijednijom obitelj s muškom djecom.

"Ili su očevi važniji sinovima ili sinovi očevima", rekla je Lindberg, dodavši kako djevojčice zbog toga češće odrastaju u rastavljenoj obitelji.

Znanstvenice planiraju provesti dodatna istraživanja, a u međuvremenu mogu samo nagađati zašto dječaci neudanim majkama poboljšavaju izglede na tržištu nevjenčanih osoba, osobito u privođenju oltaru njihovih bioloških očeva.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara