Neum: počeo sastanak vodećih stranaka BiH

Vodstva četiri vladajuće stranke u BiH; HDZ BiH, Stranke demokratske akcije, Srpske demokratske stranke i Partije demokratskog progresa u utorak navečer u Neumu su počela sastanak na kojem će se, kako je službeno najavljeno, raspravljati o poteškoćama u funkcioniranju izvršne i zakonodavne vlasti na državnoj razini.

Stranka za BiH, koja je također jedna od vladajućih stranaka, otkazala je sudjelovanje na sastanku u Neumu. Predsjednik Stranke za BiH Safet Halilović je nesudjelovanje svoje stranke na sastanku u Neumu obrazložio riječima kako se o funkcioniranju državnih tijela vlasti BiH treba raspravljati u državnom Parlamentu a ne na međustranačkim skupovima bez, kako se izrazio, uvida javnosti u takve sastanke.

Koordinator ovog sastanka u Neumu je hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović, a o rezultatima razgovora sudionici će izvijestiti novinare u srijedu u 11,30 na press konferenciji.

Čelnici dviju stranaka iz Republike Srpske: Partije demokratskog progresa Mladen Ivanić i Srpske demokratske stranke Dragan Čavić zaprijetili su da će napustiti skup u Neumu ako se na njemu bude raspravljalo o ustavnim promjenama, odnosno o eventualnom ukidanju Republike Srpske.

Predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić je uoči sastanka više puta izjavljivao kako se o funkcioniranju izvršne i zakonodavne vlasti na državnoj razini u BiH ne može raspravljati bez razmatranja promjena Daytonskog ustava BiH.

(Hina) xpg ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara