Neuspjela deložacija u Vojišnici kod Vojnića

U VOJIŠNICI kod Vojnića danas je odgođena deložacija Josipa Vukovića, nezakonitog korisnika kuće na broju 5, u koju devet godina nije ušla njezina vlasnica Dragica Karamarković, unatoč tome što više od tri godine ima punomoćnu sudsku presudu o iseljenju, a koristi jedan krevet u obližnjoj kući kod ljudi s kojima nije u rodu.

Predsjednica Odbora za ljudska prava Jelka Glumičić nazvala je takvo odugovlačenje "namjernim opstruiranjem pravne države" i "zadržavanjem rezultata etničkog čišćenja, koji ovakvim postupanjem traje i dalje".

Odbor je danas u Vojniću započeo s potpisivanjem "Peticije povratnika hrvatskih državljana srpske nacionalnosti koji ne mogu ući u posjed i korištenje svoje imovine u Karlovačkoj županiji".

Sudsku izvršiteljicu Željku Bačelić Vuković je iz dvorišta "istjerao" riječima "ajde izađite napolje, molim Vas kao razumnu osobu". Ona je izašla i rekla da će u roku od tri dana biti zakazana nova deložacija, ali uz asistenciju policije.

Dragici Karamarković poručila je da dođe na sud i "opet plati predujam za izlazak, sada uz asistenciju policije".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Josip Vuković, kojeg su iz Banja Luke, kako kaže, "gušenjem za vrat, izbijanjem zuba i eksplozijama pod prozorom istjerali iz njegove i još nekoliko obiteljskih kuća", nema se namjeru vratiti u Republiku srpsku, iako mu je, kako se doznaje, tamo vraćena kuća. Također je kazao da ne želi ni k dvojici svojih sinova u okolici Vojnića, koji su se stambeno zbrinuli, ali ni u kućicu u karlovačkom prognaničkom naselju Gaza koju mu je u ožujku dodjelilo Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.

Vijećnik Općine Vojnić Ninko Mirić rekao je da je u protekla dva mjeseca u Vojniću vlasnicima vraćeno 40 objekata. Neriješenih je još oko stotinu, a prema njegovu mišljenju "u jednom bi se danu moglo riješiti njih 63 da postoji politička volja i da se poštuju zakoni".

Prema Zakonu o područjima posebne državne skrbi 23 korisnika nemaju pravo na stambeno zbrinjavanje jer su u Hrvatskoj stekli imovinu ili im je ona u BiH vraćena, a oni se ne žele preseliti u svoje, nego koriste tuđe kuće, kazao je Mirić.

Dodao je da bi preostale trebalo žurno iseliti "jer su davno izgubili pravo na korištenje srpskih kuća jer su odbili alternativni smještaj, i to neki po tri i više puta".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara