Neven Mimica u četvrtak na ministarskoj konferenciji u Rimu

MINISTAR za europske integracije Neven Mimica vodit će u četvrtak hrvatsko izaslanstvo u Rim na ministarsku konferenciju radne skupine za trgovinu Pakta o stabilnosti, priopćeno je u utorak iz Ministarstva europskih integracija.

Osnovna tema konferencije bit će liberalizacija i olakšavanje trgovine u regiji.

Ministarski sastanak radne skupine za trgovinu Pakta o stabilnosti održat će se u Rimu pod visokim pokroviteljstvom talijanskog predsjedanja EU, kaže se u priopćenju.

Predviđeno je potpisivanje izjave ministara gospodarstva zemalja Pakta o stabilnosti o olakšavanju trgovine, čime bi se trebalo postići postupno stvaranje regionalne zone slobodne trgovine.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema listu "Corriere della Sera" na sastanku bi moglo dići i do potpisivanja sporazuma o stvaranju zone slobodne trgovine na Balkanu, što hrvatski službeni izvori nisu mogli potvrditi.

Proteklih je mjeseci talijanska vlada, kao predsjedatelj Europske unije aktivno radila na stvaranju zone slobodne trgovine na Balkanu i došlo je do mogućnosti da se u četvrtak bilateralni sporazumi između balkanskih zemalja pretvore u zajednički, piše list.

Na taj način osam zemalja, Hrvatska, BiH, Srbija i Crna Gora, Albanija, Makedonija, Rumunjska, Bugarska i Moldavija, stvorile bi novo jedinstveno tržište od 65 milijuna stanovnika.

Prema pisanju "Corriere della Sera", sporazumom se predviđa ukidanje carina i carinskih davanja za mnoge proizvode, što bi, kako je u ponedjeljak taj list prenio izjavu talijanskog podtajnika ministarstva proizvodnih aktivnosti zaduženoga za vanjsku trgovinu Adolfa Ursa, dovelo do "znatnog povećanja trgovinske razmjene čime bi se dalo veliki poticaj proizvodnji".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara