Nevladine udruge: Na Irak diplomatskim sredstvima, a ne oružjem

RAT NIJE  način kojim treba rješavati pitanje Iraka, posebice u izvedbi jedne svjetske sile, već problem treba rješavati diplomatskim sredstvima u okviru Ujedinjenih naroda uz moguće raspoređivanje mirovnih snaga, jedinstvena je ocjena predstavnika nekoliko hrvatskih nevladinih udruga i organizacija na tiskovnoj konferenciji u četvrtak u Zagrebu.

´Pitanje rata protiv Iraka nije vojno, nego moralno pitanje´, rekao je govoreći ispred Europskog pokreta Hrvatska Vlatko Silobrčić, istaknuvši da je potpuno neprihvatljivo da se sukobi u 21. stoljeću rješavaju oružjem te da treba prosvjedovati protiv načela da se sporovi rješavaju oružanim putem. Po njegovu mišljenju, ratom se dugoročno ništa ne rješava, a njegove posljedice biti će iznimno teške, uključujući, prema procjenama, i oko 500.000 žrtava.

´Pokrenut će se kolo mržnje i fundamentalizma´, smatra Silobrčić, dodajući da ostaje upitno da li će se time riješiti problem terorizma.

Govoreći ispred Alijanse za treću Hrvatsku akademik Ivan Supek upozorio je da će vojna akcija koja se ´vodi pod lozinkom protiv terorizma samo umnožiti nove teroriste´, ukazavši na primjer Palestine i tamošnjih fundamentalista. On se založio za to da se sve daljnje akcije vrše pod okriljem UN-a, upozorivši protiv vojne dominacije SAD-a kao jedine svjetske supersile koja preuzima ulogu svjetskog policajca.

´Moramo se držati Povelje UN-a i rezolucije UN o ljudskim pravima, koje zabranjuju sve ratove osim obrambenih´, upozorio je Supek dodajući da se zalaže za to da se i preostala supersila počne razoružavati i da taj proces krene svuda. On je, međutim, upozorio, da je vojni proračun SAD-a veći nego što je bio u doba hladnog rata. ´Suočeni s opasnošću oružja za masovno uništenje i terorizma, mi moramo težište prebaciti na Ujedinjene narode´, rekao je Supek dodajući da je stajalište mirotvoraca da cijeli svijet treba razoružati, a da ostanu samo snage mira UN-a. To što je Sadam Husein nesumnjivo diktator, nije razlog da se pokrene vojna akcija protiv Iraka, smatra Supek.

Čelnica Centra za mirovne studije Vesna Teršelič najavila je, u ime Građanske inicijative ´Dosta je ratova´, antiratne prosvjede koji će se u subotu održati u više hrvatskih gradova - Zagrebu, Puli, Splitu, Osijeku, Zadru, Vukovaru, Šibeniku i u Kninu.

´Želimo vrlo jasno reći da ne želimo rat niti da se rat vodi u naše ime´, rekla je Teršelič pozvavši hrvatsku vladu na preispitivanje odluke da se stavi potpis na izjavu Vilniuske skupine te na saborsku raspravu o tome.

Ona je upozorila na to da zasad nije dokazano da Irak ima nuklearno oružje te da će cijena rata biti enormna i financijski i u ljudskom smislu, pokrećući rijeke izbjeglica. Upozorila je da su hrvatski građani u anketama pokazali da ne podupiru rat protiv Iraka.

Govoreći ispred Pokreta za demokraciju i socijalnu pravdu Slavko Kulić ustvrdio je da rat u Iraku ´neće biti ni preventivni, ni obrambeni niti pravedni rat´ te da Hrvatsku i njene građane nitko nema pravo gurati ´u institucije nasilja´ a da u tome nema potporu ni naroda ni Sabora. Upozorivši protiv nametanja jednog monopola Ujedinjenim narodima, on je istaknuo da će primjena sile izazvati i ekološku katastrofu.

Građanska inicijativa ´Dosta je ratova´ organizator je i današnjeg okruglog stola koji se pod nazivom ´Rat protiv Iraka - što nama znači Irak´, održava u Zagrebu a na kojemu sudjeluju slovenski sociolog Rastko Močnik, saborski zastupnik Pavle Kalinić, američki mirovni aktivist Maple Rasza i drugi.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara