Nevladine udruge odbijaju optužbe u vezi s natječajem za financiranje projekata

Pet nevladinih udruga danas je ocijenilo neosnovanima optužbe na račun svojih predstavnika u vezi s provedbom natječaja za financiranje projekata udruga u području izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja djece i mladih. L

Ministar obrazovanja, znanosti i športa Dragan Primorac razriješio je prošli tjedan članove stručnih skupina i Povjerenstva za provedbu natječaja za financiranje projekata udruga u području izvaninstitucionalnoga odgoja i obrazovanja u 2004. zbog sumnje u nepravilnosti u njihovu radu.

Članovi nevladinih udruga u stručnim skupinama i Povjerenstvu optuženi su u anonimnu pismu nedavno upućenu Ministarstvu za težak prekršaj pravila natječaja i netransparentnu dodjelu novca svojim matičnim udrugama.

Predstavnici udruga u priopćenju ističu kako su zbunjeni što ministar najprije nije zatražio njihovo očitovanje te napominju da je ukupno 29 članova raspuštenih radnih skupina i povjerenstava sudjelovalo u ocjenjivanju projekata prispjelih na natječaj, da ih je samo osam iz nevladinih udruga, a ostali iz Ministarstva i drugih tijela. Ističu da je natječaj proveden ispravno i transparentno, u skladu s poslovnicima, pa da nema mjesta sumnjičenju. Pozvali su ministra Primorca da podastre dokumentiran nalaz neovisne istrage o tom slučaju i zatražili njegovu ispriku pokažu li se neopravdanima sumnjičenja iznesena u javnosti.

Priopćenje u vezi s tim slučajem danas je medijima uputila i Udruga gluhoslijepih osoba "Dodir", u kojem se ističe da član stručne radne skupine koji ih je predstavljao nije ni član ni suradnik njihove udruge te da stoga nikako ne može biti u sukobu interesa.

Ministar Primorac je donio odluku o reviziji provedbe natječaja i obustavio sve aktivnosti u provedbi Odluke o sufinanciranju projekata i programa udruga u školskoj godini 2004./2005.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

No predstavnici udruga smatraju da će zbog zaustavljanja financiranja projekata samo stradati njihovi korisnici.

Priopćenje pet udruga potpisale su Djeca prva, Pokret prijatelja prirode "Lijepa naša", Savez izviđača Hrvatske, Ferijalni i hostelski savez i Centar za humanitarni rad "Suncokret".

Predstavnica Saveza izviđača Hrvatske napominje da su u raspuštenim tijelima za provedbu natječaja bili i predstavnici Centra za kulturu mira i nenasilja "Mali korak" i Udruge hrvatskih katoličkih profesora .

(Hina) pp/xbdj yjnZnate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara