Nevladine udruge traže ostavku dekana Borasa: Prevario studente pa se i fizički obračunavao

Nevladine udruge traže ostavku dekana Borasa: Prevario studente pa se i fizički obračunavao

Foto:Damir Krajač (Cropix)

"FIZIČKO razračunavanje sa studentima od strane čovjeka, sveučilišnog nastavnika a koji je uz to i na čelu jedne visokoobrazovne ustanove krši sva pravila i etičke vrijednosti koje je svaka obrazovna institucija dužna predstavljati. Ujedno, nije bez značaja da ovaj incident zapravo, pored ostalog, predstavlja i fizički napad statusno moćnijeg muškarca i profesora prema fizički i statusno slabijoj ženi i studentici", stoji u današnjoj izjavi za javnost Kuće ljudskih prava odnosno skupine nevladinih udruga kao što su B.a.b.e., Centar za mirovne studije, Documenta, Građanski odbor za ljudska prava, Udruge za promicanje istih mogućnosti te udruge Svitanje.

Ozbiljna je stvar kada dekan napadne studenticu

Podsjetimo, prije dva dana dekan Boras nasilnički je jednoj studentici istrgao fotoaparat, jer ga je snimala kad je oko 8 sati dolazio na fakultet. Aparat joj je praktički ukrao, jer je studentici od siline dekanovog zahvata u ruci ostala samo vezica, a studentica je otišla na Hitnu pomoć jer ima bolesnu kralježnicu i ne smije se naprezati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ovakvo ponašanje Dekana Filozofskog fakulteta gospodina Damira Borasa u suprotnosti je sa najvišim načelima Etičkog kodeksa Sveučilišta u Zagrebu pa tako načelom mirnog uživanja prava, načelom poštivanja integriteta i dostojanstva osobe, načelom jednakosti i pravednosti i načela profesionalnosti, te je protivno elementarnim civilizacijskim pravilima i elementarnim pravilima pristojnog, razboritog i korektnog ponašanja. Činjenica da se u konkretnom slučaju radi o Dekanu Filozofskog fakulteta situaciju čini dodatno ozbiljnijom", navodi se u priopćenja udruga u kojoj se dodaje da se traži neopoziva ostavka dekana Borasa.

Sveučilište mora biti mjesto nulte tolerancije na nasilje

Što se blokade Fakulteta tiče, udruge ističu kako je ona rezultat potpunog omalovažavanja studenata i javnosti u cjelini nakon čega je uslijedila nenasilna studentska blokada dekanata, uprave, referade, parkirališta i Dvorane 7 Filozofskog fakulteta. Udruge smatraju opravdanim da su studenti htjeli upozoriti relevantne institucije i javnost na očigledno kršenje i ugrožavanje njihovih prava i interesa.  

"Ostavka je elementarni čin kojim profesor Damir Boras može barem minimalno umanjiti štetu koju ju je nanio svojim nedostojnim i nasilničkim ponašanjem, čime je doveo u pitanje ugled Filozofskog fakulteta kao obrazovne institucije u kojoj obnaša dužnost profesora i dekana. S time u skladu, odgovorna tijela Fakulteta i Sveučilišta dužna su pokrenuti odgovarajuće postupke kojim bi se jasno i nedvosmisleno ovakvo ponašanje sankcioniralo i osudilo u svrhu zaštite ugleda svih djelatnika Filozofskog fakulteta, ali i integriteta Sveučilišta koje u cjelini mora biti mjesto nulte tolerancije na nasilje", stoji na kraju priopćenja. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara