Nevrijeme iznenadilo turiste: Lučka kapetanija i policija cijeli dan spašavali jedriličare!

Tekst: J.C.
Foto: Nikša Stipaničev / Cropix

NEUOBIČAJENO dugo ljeto danas je mnogima prouzročilo velike nevolje s obzirom da je temperatura drastično pala doslovno preko noći, a veći dio Hrvatske pogodilo je olujno nevrijeme! Posebno zauzeta je bila Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje na moru koja je morala pomagati većem broju nautičara i ribara koji su se oglušili o jutrašnje upozorenje o lošim vremenskim uvjetima.

Samo u zadarskom akvatoriju tako je spašeno šest brodova, među kojima su bile dvije jedrilice sa njemačkim i austrijskim državljanima. No, zbog vrlo loših vremenskih uvjeta brodovi policije ni lučke kapetanije nisu ih mogli dotegliti u luku, već su ih telefonski navodili, priopćilo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Više akcija spašavanja koordinirano je i u šibenskom akvatoriju, te oko otoka Cresa, Raba i Suska. Jedrilica "Calipso" se tako nasukala na Cresu pa je lučka kapetanija morala brodicom spašavati dva bračna para njemačkih turista. Otprilike istovremeno je policija spasila njemačke turiste koji su se jahtom "Lutti 5" nasukali na Rabu. Oko 17 sati je pet švicarskih državljana moralo napustiti jedrilicu "Perseus 2" kod Suska, nakon što im je u nevremenu slomljen jarbol.

Tijekom dana tragalo se i za jedrilice s mađarskim skiperom i petero djece čiji je nestanak prijavljen za vrijeme regate Murter - Kornati, no potraga je obustavljena nakon što je jedrilica uplovila u Biograd. U tijeku je i dalje potraga za dva ribara koji su oko 14 sati iz Zablaća kod Šibenika isplovili prema Komorici.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara