Nevrijeme poharalo središnju Hrvatsku: Zbraja se šteta od poplava, pijavice i tuče

Tekst: J.Š.
Foto: Karlo Eisenbeisser, Nikola Wolf/Podravski list/Cropix, Nina Đurđević/Cropix

NAKON velikih poplava koje su pogodile istok Hrvatske, kiša i olujno nevrijeme praćeno tučom, vjetrom i grmljavinom sručilo se sinoć i na središnju Hrvatsku. Županije krapinsko-zagorsku, zagrebačku, bjelovarsko-bilogorsku, koprivničko-križevačku i karlovačku u večernjim je satima pogodilo nevrijeme koje je čupalo stabla, oštetilo automobile, poplavilo stanove, podrume i ceste. Šteta se još zbraja.

240 ispaljenih protugradnih raketa

Županiju krapinsko-zagorsku nevrijeme je pogodilo oko 19.50 sati, a trajalo je više od dva sata. Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS) javlja kako je u gradovima Pregrada, Zabok, općini Veliko Trgovišće i u Humu na Sutli došlo do izlijevanja oborinskih voda u gospodarske objekte, na prometnice, obaranja drveća na prometnicu, a došlo je i do zastoja u prometu. Slično je bilo i u općinama Mače i Konjščina.

Vatrogasne ekipe na terenu ispumpavale su vodu, ispirale kolnike i uklanjale iščupana stabla, a na teren su izašle i ophodarske ekipe održavanja lokalnih i državnih cesta. Od 16.30 sati svi punktovi protugradne obrane u Krapinsko-zagorskoj županiji bili su u punoj pripravnosti, agregati su upaljeni u 16.30 sati, a djelovalo se i protugradnim raketama, posebno na području grada Klanjca i grada Pregrade. Ukupno je ispaljeno 240 raketa protugradne obrane. Na području županije nije bilo dojava o štetama od tuče, jer je padala samo slabijeg intenziteta na području grada Klanjca i Pregrade.

Tuča veličine oraha u Zagrebu i Velikoj Gorici

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nevrijeme se oko 21 sat sručilo i na glavni grad Hrvatske i njegovu okolicu. U sat i pol jake kiše i tuče poplavljeni su stanovi, podrumi i ceste, a na ispumpavanju vode radile su vatrogasne postrojbe Zagreb i Velika Gorica, DVD Dugo Selo i Odvodnja Zagreb. Vatrogasci su u Zagrebu pet puta morali izaći na intervencije, uglavnom u istočnom dijelu grada, gdje su morali ispumpavati vodu s ulica i iz stanova. U Kranjčevićevoj ulici je nekoliko stanova ostalo bez struje. Tuča je trajala desetak minuta, a zamijenila ju je vrlo jaka kiša u Zagrebu i Velikoj Gorici. Kako su ispričali Indexovi čitatelji iz Velike Gorice, nevrijeme je došlo sasvim iznenada, u jednom je trenutku sve bilo normalno, a u drugom je padao led. Neki koji nisu na vrijeme stigli aute odvesti na sigurno nisu prošli najbolje, jer im je led oštetio lak na vozilima.

U Bjelovaru poplavljena bolnica

Područje grada Bjelovara nevrijeme je zahvatilo sinoć iza 22 sata. JVP Bjelovar imala je više tehničkih intervencija zbog poplavljenih podruma i srušenog drveća. Među ostalim voda je poplavila podrum policijske uprave i bolnice. Kraće vrijeme u prekidu je bio promet ulicom Andrije Hebranga zbog srušenog stabla lipe. Srušenih stabala bilo je i na cesti prema Novigradu Podravskom, a koje su uklonili djelatnici Cesta d.d. Tuče na tom području nije bilo. DUZS javlja kako je u kvaru dio 10 kV voda Kapela. Bez električne energije su naselja Lipovo Brdo, Botinac, Lalići i Zrinski Topolovac, a kvar se ne može otkloniti do sutra.

U Javorovcu kod Novigrada pijavica

Oko 22 sata nebo se otvorilo i nad Koprivničko-križevačkom županijom. Dvosatna obilna kiša poplavila je podrume, stanove i ceste, rušila drveće i grane te kidala električne kablove na području grada Koprivnice i Đurđevca. Nekoliko minuta prije ponoći DUZS je zaprimio informaciju da je u Javorovcu kod Novigrada bila pijavica koja je srušila trafostanicu i ostavila to područje bez električne energije. DUZS javlja kako je oštećeno šest 10-kV dalekovoda zbog čega su 53 naselja ostala bez opskrbe električne energije. Kvar je otklonjen na jednom dok će ostali biti osposobljeni tijekom dana. Zbog poplavljenih cesta za promet su bile zatvorene državne ceste D-41 u Reki i D-2 u Štaglincu. U Koprivnici srušeno drvo je palo na jedno osobno vozilo, a u Draganovcu na kombi. 

Zbog olujnog nevremena u Karlovačkoj županiji sinoć oko 19.50 sati došlo je do kvara dalekovoda, zbog čega je cijelo područje općine Draganić ostalo bez električne energije. U 22:40 sati opskrba je normalizirana, da bi oko 04:00 sata došlo do ponovnog prekida. Ekipa HEP-a u jutarnjim satima započela je s otklanjanjem kvara.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara