New York Times: SAD planira suzbijanje pobune u iračkim gradovima

PENTAGONOVI planeri i vojni zapovjednici odredili su 20 do 30 gradova u Iraku koji moraju biti stavljeni pod kontrolu prije izbora u siječnju, piše u petak list The New York Times.

Nedavne vojne operacije za suzbijanje pobune u Tal Afaru, Samari i južno od Bagdada prvi su znak nove strategije za Irak odobrene na najvišim razinama administracije predsjednika Busha, piše list pozivajući se na vojne i dužnosnike administracije.

Strategija je političkog, vojnog i gospodarskog karaktera i njezini prioriteti su da neutralizira pobunjenike, osigura legitimne izbore, otvori nova radna mjesta i osigura osnovne usluge, utemelji snažno gospodarstvo, razvije dobru upravu i vladavinu prava te pojača međunarodnu potporu tim naporima, piše list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Za svaki grad koji se smatra uporištem pobunjenika ili da postoji opasnost da padne u njihove ruke utvrđeni su kriteriji prema kojima će se vidjeti koliko su inicijative nove iračke vlade oslabile utjecaj pobunjenika.

U planu je za svaki grad određen rok za vojnu akciju koja će uspostaviti lokalnu iračku vlast ako se političke mjere iračke vlade pokažu nedovoljnima.

Prema neimenovanim izvorima među gradove uključene u plan su i Falluja i Ramadi.

Vojni plan sadrži i mogućnost smanjivanja sadašnjih američkih snaga od 138.000 vojnika za po jednu brigadu od približno 5.000 vojnika počinjući sljedeće godine ako se poboljša sigurnosno stanje i iračke snage pokažu da mogu održavati red.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara