NEWYORČANI ŽIVE DUŽE OD OSTALIH AMERIKANACA

Newyorčani, čiji je grad poznat po frenetičnom ritmu, žive duže od ostalih Amerikanaca iako svaki četvrti umire od srčanih bolesti, pokazalo je najnovije istraživanje. L

Zahvaljujući smanjenju broja umrlih od AIDS-a, manjoj smrtnosti dojenčadi i manjem broju ubojstava, životni se vijek u "Velikoj Jabuci" u prosjeku produžio na rekordnih 77,6 godina. Time je nacionalni prosjek od 77 godina premašen za više od šest mjeseci, što je prvi puta u šezdeset godina da stanovnici New Yorka žive duže od nacionalnog prosjeka.

Međutim, tajnik gradskog ureda za zdravstvo Thomas Frieden istaknuo je kako u gradu "postoje nedopustive razlike, jer Afroamerikanci u prosjeku žive čak šest godina manje od bijelaca".

Očekivani životni vijek djevojčica rođenih 2000. godine u pet četvrti grada New Yorka iznosi 80,2 godina, što je 3,2 godine više u odnosu na 1990., pokazalo je istraživanje. Očekuje se da će dječaci rođeni iste godine živjeti u prosjeku 74,5 godina, odnosno 6,8 godina duže nego oni rođeni deset godina prije.

Istraživanje očekivanog životnog vijeka za generaciju 2000. provedeno je uz pomoć podataka o zabilježenim smrtima od 1999. do 2001. godine i nije uključivalo 2.740 osoba ubijenih u terorističkom napadu na tornjeve Svjetskog trgovačkog centra 11. rujna 2001.

Proteklih je godina policija agresivnijim akcijama uspjela sniziti broj ubojstava u New Yorku na najnižu razinu nakon šezdesetih godina 20. stoljeća.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Djelatnici zdravstvenih službi pripisuju dramatičan porast očekivanog životnog vijeka za dječake manjem mortalitetu dojenčadi i medicinskom napretku u tretmanu HIV-a, virusa koji je izazvao epidemiju AIDS-a među homoseksualnom populacijom New Yorka osamdesetih. Smrtnost uzrokovana tom bolešću pala je u 2001. godini za čak 66 posto, s 5.228 smrtnih slučajeva 1991. godine na 1.774 smrtna slučaja 2001.

Vodeći uzrok smrtnosti i među ženama i među muškarcima bile su srčane bolesti - one su uzrokovale čak 40 posto od 62.218 smrti u 2001. Ne računajući žrtve terorističkog napada na Svjetski trgovački centar, 60.128 smrti je najniži broj smrti u povijesti grada.

Pušenje je uzrokovalo najveći broj smrtnih slučajeva koje se moglo spriječiti - oko 14 posto kod srčanih bolesti i oko 25 posto kod raka, pokazalo je istraživanje.

Newyorški gradonačelnik Michael Bloomberg, koji je na dužnost stupio početkom 2002. godine, proglasio je borbu protiv pušenja jednim od prioriteta svoje uprave povisivši cijenu kutije cigareta većim porezima te zabranivši pušenje na javnim mjestima.

(Hina) jšk dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara