Nezadovoljni bavarski političar iz protesta poslao autobus pun izbjeglica Merkel pred ured

Nezadovoljni bavarski političar iz protesta poslao autobus pun izbjeglica Merkel pred ured

Foto: Hina

BAVARSKI političar Peter Drier, nezadovoljan politikom otvorenih vrata prema izbjeglicama koju zastupa Angela Merkel, pred njen je ured u Berlinu poslao autobus s 31 migrantom. Autobus je putovao iz grada Landshut u Bavarskoj do preko 400 kilometara udaljenog Berlina.

Izbjeglicama koje je Drier poslao bit će dopušteno da ostanu u Berlinu. Dreier je rekao kako će on osobno izbjeglicama platiti prvu večer u hotelu dodavši da je i autobus plaćen od strane privatne osobe, a ne poreznih obveznika.

Guenther Burkhardt, voditelj udruge Pro Azil, koja podržava dolazak izbjeglica, rekao je kako je ovo neprimjeren čin jer se nesretne ljude zlorabi u dnevno političke svrhe.

Javnost u Njemačkoj već je mjesecima podijeljena. Dok jedni smatraju pozitivnim odluku Angele Merkel da Njemačka primi velik broj izbjeglica, sve više raste broj onih koji se tome protive, a  protivnika posebno ima u Bavarskoj jer u tu pokrajinu dolazi najveći broj izbjeglica.

Većina izbjeglica se vratila u Bavarsku

Velika većina izbjeglica ipak se danas vratila u Bavarsku. U Bavarsku se ipak nisu vratili svi. Dvoje Sirijaca ostalo je po vlastitoj želji u Berlinu gdje će pokušati pronaći bolji život.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radilo se o skupini Sirijaca u dobi između 21 i 45 godina koji čekaju odgovor na zatraženi azil i zbog toga više ne mogu biti u izbjegličkom smještaju koji financira vlada nego si moraju pronaći vlastiti stan za život.

Dreier, koji je na dužnost izabran kao neovisni kandidat, rekao je da je ovim potezom želio naglasiti da u Landshutu nema smještajnih kapaciteta za izbjeglice.  Berlinski gradonačelnik Michael Mueller kritizirao je bavarskog kolegu. "To što je napravio je erozija solidarnosti", kazao je Mueller.

Dreier je na bavarskom radiju rekao da su izbjeglice razočarane. "Oni su došli u Njemačku s očekivanjem da će im kancelarka pomoći i oni žele živjeti u gradovima. Ta očekivanja nisu ispunjena", kazao je.

Bavarac je kancelarki Merkel u telefonskom razgovoru u listopadu osobno najavio da će slati izbjeglice pred njezina vrata. Tada joj je navodno rekao "mi to ne možemo", kao odgovor na njezinu proizbjegličku mantru "mi to možemo". 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara