Nezadovoljstvo čeških turista zabranom unosa hrane u Hrvatsku dospjelo u britanske medije

VIJEST o tome kako je odlukom Ministarstva poljoprivrede stranim turistima zabranjeno u Hrvatsku unositi mesne i mliječne proizvode, te posebice reakcija Češke na tu odluku našla se danas u većini britanskih glasila. Tako engleski Guardian donosi kako je naša zemlja donijela tu odluku u skladu sa zakonima Europske unije, budući da se "Hrvatska nada ući u EU 2011. godine".

Britanski dnevnik citira Gordana Jerbića, načelnika Sektora granične veterinarske inspekcije i međunarodnog prometa, koji kaže kako je to bio zahtjev Europske unije, te da su morali donijeti takav propis. No, u nastavku teksta navodi se kako Hrvatska "živi od turizma", te se donosi izjava Jana Papeza, glasnogovornika čeških turističkih agencija, koji je izrazio nezadovoljstvo takvom odlukom.

Europski zakoni ne primjenjuju se za zemlje unutar EU

Podsjetimo, odluka Ministarstva poljoprivrede o zabrani unosa hrane žestoko je odjeknula u Češkoj, koja je zbog te odluke najavila kako Hrvatska možda neće više biti omiljena destinacija čeških turista. Tako su ovog vikenda pisali o tome kako je češkom konzulatu u Zagrebu objašnjeno da Hrvatska samo primjenjuje propis EU-a koji regulira unošenje mesa i mliječnih proizvoda.

No, Česi su se ispravno zapitali kako se taj propis odnosi na zemlje članice Unije? Naime, one zemlje koje su donijele taj zakon primjenjuju ga na članice zemalja koja nisu dio Unije, dok je prijenos hrane među članicama nesmetan. Česima je također nejasno zašto Hrvatska primjenjuje interni zakon EU-a, kada još nismo u Uniji.

Česi se osjećaju čestom metom naših uvreda

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svakako treba naglasiti kako Hrvatsku posjeti oko 800,000 Čeha godišnje, a svake ih je godine sve više. Prošlu turističku sezonu obilježila su dva velika incidenta s Česima, a radi čega je moralo intervenirati i veleposlanstvo te države. Najgrublji slučaj svakako je napad hrvatskih policajaca na dvije turistkinje iz Češke, a iz Praga nam je zamjereno kako se nismo dovoljno ispričali radi tog slučaja. Drugi je razlog daleko "benigniji", ali za Čehe vrlo uvredljiv budući su smatrali da su u ljetnom hitu "Co to maš", prikazani na nedoličan način.  

Zabrana se počela primjenjivati od jučer, a kako smo mogli neslužbeno čuti, carinici nisu dovoljno informirani. Naime, nigdje ne stoji koliko je kobasica ili pak salame previše, a koliko je za osobne potrebe. Prvog dana kod nikoga nisu pronađeni mesni i mliječni proizvodi.

Dva "seljaka" bez dogovora

Recimo na kraju kako je Ministarstvo turizma već ovog vikenda, nakon svega jednog dana primjene zakona, najavilo kako će povući spornu odredbu Ministarstva poljoprivrede, jer bi se moglo negativno odraziti na turističku sezonu. Povlačenje odredbe nakon samo jednog dana primjene bio bi uistinu rekord i u hrvatskim razmjerima, no logično je zapitati se kako se dva HSS-ova ministra nisu mogli oko ovog dogovoriti već prije.  

I.Ć.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara